Evropska komisija je u četvrtak, 8. marta, objavila svoj dugo očekivani zvanični pristup regulisanja finteha, uključujući tehnologiju blokčeina, unutar EU prostora.

U saopštenju za medije u kome su predstavljene ideje koje komisija sada naziva "Akcioni plan", zvaničnici EU su na visokom nivou izrazili potrebu za "mogućim okvirom" za inovativne tehnologije.

Cointelegraph je prethodno izveštavao o ovoj dokumentaciji, koja dolazi nakon osnivanja posebnog organa - EU blokčein, EU Opservatorije i blokčein foruma, početkom februara.

"Tehnologije poput blokčeina mogu promeniti pravila igre u sektoru finansijskih usluga i izvan njih", izjavila je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel, koja je i otvorila Opservatoriju, dodajući:

"Moramo izgraditi okvir koji će omogućiti razvoj inovacija, istovremeno upravljati rizicima i zaštititi potrošače."

Akcioni plan se usredsređuje na pet glavnih oblasti: stvaranje EU finteh laboratorije i blokčein Opservatorije, promovisanje digitalizacije informacija od registrovanih kompanija, napora za sajber sigurnost i "najbolje prakse na regulatornim sandboks-ovima", za koje komisija kaže da će biti "zasnovana na smernicama evropskih nadzornih organa".

Takođe se razmatraju i šeme za izdavanje dozvola, a predlagač Valdis Dombrovskis tvrdi da će to "pomoći u optimizaciji grupnih finansiranja u Evropi”.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić