Komitet za ekonomske i monetarne poslove Evropskog Parlamenta (ECON) je u ponedeljak održao javnu raspravu o virtuelnim valutama i ulozi regulatora.

Centralna tema bila je to da virtuelne valute pomažu ilegalne aktivnosti kao što su pranje novca i finansiranje terorizma.

Zakonodavci ECON-a pažljivo su odmerili uticaj virtuelnih valuta i kripto-tehnologiija, uzevši u obzir i prednosti i rizike korišćenja tehnologije.

Otklanjanje zabluda

Šon Enis, ekonomista iz OECD, govorio je u korist virtuelnih valuta. Rekao je da su mnoge Vlade isključile virtuelne valute zbog njihovog potencijalnog korišćenja u ilegalnim aktivnostima, ali da su one u mnogome sigurnije od papirnog novca.

Takođe je dodao da EU može da uči od Velike Britanije, od načina na koji je nižim regulatornim zahtevima za P2P kreditiranje omogućila mladom sektoru brži rast nego u ostatku Evrope.

Sian Džons, osnivač EDCAB, je rekla:

“Blokchain donosi poverenje u inače nepoverljivoj oblasti. To je sposobnost da se obezbedi neoboriv izvor istine koji ne može biti izmenjen ili iskvaren. Potencijal ovog mehanizma poverenja nije promakao ni javnom ni privatnom sektoru.“

Ona je takođe dodala da kriptografija nudi transparentnost, kao i da nije anonimna, za razliku od popularnog verovanja, već pseudo-anonimna, a da je samo naizgled anonimna.

Posmatrati, ne regulisati

Jedan od zakonodavaca je na raspravi rekao: “Kao zakonodavac, EU pažljivo posmatra da li postoji potreba da se reguliše bitkoin i da li se može koristiti za finansiranje terorizma i pranje novca.“

Olivije Sales, finansijski direktor u Evropskoj Komisiji je rekao da postoje rizici vezani za virtuelne valute, kao što su nestabilnost cene, stabilnost platformi, rizici od krađe i hakovanja i dodao je da je on podržava praćenje razvoja umesto predlaganja novih zakona.

Džeremi Miler iz Magister Advisors je rekao:

“Oni daju regulatorni kapital, oni su već registrovani kod zakonodavaca, u većini slučajeva. Ukoliko su kompanije i aktivnosti već regulisane, ne znam šta znači regulisati tehnologiju.“

Javna rasprava je bila deo procesa pripreme izveštaja ECON komiteta. Ostaje da se vidi koje preporuke će biti sadržane u konačnim izveštaju.

Stručna mišljenja

Cointelegraph je razgovarao sa Sijan Džons, koja je, kako smo već u tekstu napomenuli, bila jedan od govornika na javnoj raspravi.

Rekla je:

“Interesantno, na jučerašnjoj raspravi nije bilo regulatora. Izgleda da ne žele da žure u zakonodavnu akciju i rizikuju zagušivanje inovacija. Međutim, ovo je samo početak procesa i moramo sačekati nekoliko meseci kako bismo videli preporuke, ukoliko ih bude.“

Na pitanje šta očekuje od konačnog izveštaja, ona je dodala: “Iskustvo EU institucija me je naučilo da ne predviđam ishod izveštaja. Mislim da je verovatno da se predlože dopune evropskim propisima za borbu protiv pranja novca. Preventivne mere su uvek moguće. Očekujem neke preporuke u konačnom izveštaju.“