Kriptovalutne i blokčein asocijacije u Rusiji, Kini i Južnoj Koreji planiraju da podnesu zajedničku tužbu protiv Gugla, Tvitera, Fejsbuka i Jandeksa (Yandex) zbog zabrane oglašavanja vezano za kriptovalute, izveštava TASS 27. marta.

Krajem januara Fejsbuk je objavio zabranu oglašavanja sadržaja vezanog za kriptovalute naglašavajući “promotivnu praksu obmane i zabluda”, zatim je u martu usledio Gugl i ako njihova zabrana neće stupiti na snagu do juna. Nedavno je Tviter potvrdio da će zabraniti oglase vezano za kriptovalute, posebno ICO projekte i prodaju tokena. Očekuje se da će i Jandeks usvojiti sopstveni skup mera zabrane, prenose lokalni mediji.

Organizacije koje su uključene u predstojeću tužbu protiv četiri društvene mreže su Ruska kriptovalutna i blokčein asocijacija (RACIB), Korejska asocijacija preduzetnika i Kineska asocijacija kripto investitora (LCBT).

Jurij Pripaškin, predsednik RACIB-a, je izjavio na Blokčein-RF 2018 konferenciji održanoj u Moskvi od 27. do 28. marta da su akcije ove četiri društvene mreže negativno uticalo na kripto tržište:

“Smatramo da je ovo zloupotreba monopolskog položaja ova četiri preduzeća koja su međusobno sklopili ugovor o kartelu kako bi manipulisali tržištem. Zabrana je dovela do značajnog pada na tržištu u poslednjih nekoliko meseci.”

Organizacije su stvorile Evroazijsku blokčein asocijaciju u cilju stvaranja fonda za podršku i formulisanje tužbe. Kako prenose lokalne RIA novosti, Pripaškin je rekao da svako zainteresovan može “učestvovati” u finansiranju fonda. Pripaškin je dodao da će podneti tužbu i protiv akcionara kompanija koji imaju kripto novčanike:

“Verujem da ukoliko se uspostavi da akcionari ili rukovodioci ovih kompanija poseduju kripto novčanike koje koriste za ličnu korist, koristeći položaj svojih kompanija, biće podvrgnuti krivičnom gonjenju.”

Tužba će biti podneta u SAD, pošto je Pripaškin primetio da su neke američke države “naklonjene” kriptovalutama, naročito Vajoming. U poslednja dva meseca, zakonodavstvo Vajominga donelo je zakone o oslobađanju kriptovaluta od državnih poreza i blaže propise o hartijama od vrednosti.