Evroazijska ekonomska komisija, koja služi kao izvršni organ Evroazijske ekonomske unije (EAEU), pripremila je izveštaj o kriptovalutama u cilju promovisanja regulative u ovoj oblasti, izveštava TASS 28. januara.

Ministarka za integraciju i makroekonomiju, Tatjana Valovaja, izjavila je da EAEU - politička i ekonomska unija koju su osnovale Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizstan 2014. - ima za cilj stvaranje konsolidovanog finansijskog tržišta do 2025. godine. Dok kripto i blokčein sektori postaju sve snažniji, EAEU mora da ih prouči, izjavljuje Valovaja.

Komisija je formirala radnu grupu eksperata iz svih zemalja članica, prenosi TASS. Njihov izveštaj se fokusira na definisanje kriptovaluta, kao i na primere regulative u drugim zemljama. Prema Valovaji, zakonski okvir za kripto je apsolutno neophodan.

Ministarka dalje priznaje da pre ili kasnije, kripto može imati veliki uticaj na makroekonomsku stabilnost.

Kako je ranije saopštio Cointelegraph, rusko Ministarstvo finansija razmišlja o pokretanju digitalne valute podržane od strane zemalja u EAEU do 2020. ili 2021. godine. Međutim, projekat verovatno neće koristiti blokčein: prema ruskim zvaničnicima, verovatno će umesto blokčeina projekat biti inspirisan evropskoj valutnoj jedinici - valuta koju je koristila evropska zajednica pre nego što je zamenjena od strane evra (EUR) januara 1999. godine.

28. januara je najveća banka Belorusije, Belarusbank, najavila da će možda za nekoliko meseci uspostaviti kripto berzu i izdati virtualne kreditne kartice umesto fizičkih.

 

Pripremio: Marko Mihajlović