Evropska centralna banka (ECB) "očekuje" da jedna od prioritetnih tema na samitu G20, koji se održava ovog marta u Buenos Ajresu, bude regulacija kriptovaluta.

U komentarima tokom Svetskog ekonomskog foruma (WEF) 2018 u Davosu, član odbora ECB-a Benoa Kuer podržao je predlog francuskog ministra ekonomije Bruna Le Mara da uvrsti temu vezanu za bitkoin na politički forum.

"Međunarodna zajednica.... priprema odgovor na to i očekujem, na primer, da se diskusija na samitu G20 ovog marta u Buenos Ajresu fokusira na ovo pitanje" - naveo je Kuer za Rojters.

Le Mar je ranije pokazivao želju da forma regulacije bitkoina bude na dnevnom redu G20, sa raznim stranama koje iznose svoja viđenja kada je u pitanju poziv na međunarodnu regulaciju kriptovaluta.

Britanska premijerka Tereza Mej i sekretar Ministarstva finansija SAD Stiven Munčin iskazuju potrebu za konsolidacijom stavova, dok je bivši američki državni sektretar Džon Keri izjavio za Cointelegraph da tehnologija "ima vrednost" i da će ljudi na taj način pričati o tome.

U Evropi, zamenica guvernera centralne banke Švedske poziva na povećanu kontrolu kriptovaluta, govoreći na WEF-u  da "kriptovalute ne ispunjavaju kriterijume da bi se nazivale novcem".

"Mogu biti nazvane imovinom, u redu, ali one nisu baš dobra verzija novca, zato jer nisu stabilan čuvar vrednosti zbog svog nestabilnog kursa", zamenica guvernera je dodala, a zatim nastavila o korišćenju samog bitkoina: "On nije veoma efikasan u razmeni iz razloga jer ne kupujete svoje namirnice bitkoinom."


 

Pripremio: Bojan Zečević