Evropska centralna banka (ECB) nema "planove" za izdavanje sopstvene digitalne valute, izjavio je predsednik Mario Dragi Evropskom parlamentu u sredu, 12. septembra.

Odgovarajući na pitanje od strane poslanika evropskog parlamenta Jonas Fernandeza, Dragi je izjavio da je "suštinski razvoj" i dalje potreban u glavnoj tehnologiji koja stoji iza kriptovaluta pre nego što ih centralna banka uzme u razmatranje.

"ECB i Eurosistem trenutno nemaju planove za izdavanje digitalne valute centralne banke", rezimirao je:

"Bez obzira na to, mi pažljivo analiziramo potencijalne posledice izdavanja takve valute kao dopuna gotovini".

Objašnjavajući zašto u ECB nije bilo planova, Dragi je skrenuo pažnju na te iste faktore.

"... tehnologije koje bi mogle biti potencijalno korišćene za izdavanje digitalne valute centralne banke [...] još nisu temeljno testirane i zahtevaju značajan suštinski razvoj pre nego što mogu da se koriste u kontekstu centralne banke", odgovorio je Fernandezu, dodajući:

"Što se tiče centralne banke koja upravlja individualnim računima za domaćinstva i kompanije, to bi značilo da će centralna banka ući u konkurenciju za depozite stanovništva sa bankarskim sektorom i dovesti do potencijalno značajnih operativnih troškova i rizika".

Dodao je kako trenutno nema "konkretne potrebe" za izdavanje dodatne valute u evrozoni, rekavši kako potražnja za menicama u gotovini "nastavlja da raste" u EU28.

Dragi nastavlja oprezni stav 28-članog bloka koji se tradicionalno održavao na kriptovalutama izdatim od strane banke, za razliku od poteza zemalja poput Rusije i Kine.

Ranije ove godine zajednički izveštaj ECB i Banke za međunarodna poravnanja (BIS) istaklo je "neželjene efekte" potencijalnog pokretanja takve valute, uzimajući u obzir i potrebu za unapređenjem istraživanja.


 

Pripremio: Nikola Mosurović