Član Guvernerskog saveta Evropske Centralne banke (ECB) je upozorio da je “kripto balon već počeo da puca”, izveštava Blumberg 7. januara.

Govoreći na konferenciji u Rigi, Letoniji, Ardo Hanson - guverner Estonske Centralne banke - izjavio je da će digitalne valute završiti kao “potpuna besmislica.” Zvaničnik je upozorio da je “balon već počeo da puca i da možda treba da vidimo dokle će kolaps ići, i šta će ostati nakon što dostignemo novu vrstu ravnoteže.” Hanson je dodao:

“Mislim da ćemo se podsetiti ovoga nakon par godina i pomisliti kako smo mogli da dostignemo situaciju gde verujemo u ovakvu bajku.”

Hanson je dalje naglasio potrebu da se fokusira na pitanje zaštite investitora, ukazajući da se digitalne valute mogu koristiti za ilegalne aktivnosti. Guverner Centralne banke takođe je naglasio zabrinutost oko finansijske stabilnosti, imajući u vidu porast veza između digitalne imovine i tradicionalnog regulisanog finansijskog sektora.

Kao što je prethodno saopšteno, kreator politike ECB-a podržao je kritiku od strane predsednika Evropske Centralne banke, Maria Dragija o uspostavljanju Estonske nacionalne kriptovalute, Estcoin. Dragi je tada izjavio da “nijedna država članica ne može da uvede sopstvenu valutu; valuta eurozone je euro.”

U novembru, član Izvršnog odbora ECB-a Benoit Kouer je takođe kritikovao bitkoin (BTC), navodeći da se “nekolicina seća da je Satoši Nakamoto ugradio naslovnicu Times-a iz januara 2009. godine o spašavanju banaka Ujedinjenog Kraljevstva u genesis bloku. Na više načina, bitkoin je zli proizvod finansijske krize.”

U odnosu na Kourerovu izjavu, potpredsednik Evropske Komisije Valdis Dombrovskis je izjavio u septembru da će se Evropska Unija fokusirati na razvoj klasifikacije kripto imovine i regulativnog okvira. Dombrovskis je izjavio da će kripto imovina “ostati”, i da kripto tržište “nastavlja da raste” uprkos “nedavnom turbulencijom.”
 

Pripremio: Marko Mihajlović