Jedno od tri najvažnija pitanja na koja će predsednik Evropske centralne banke odgovarati kroz seriju videa 12. februara je o kriptovalutama i blokčeinu.

Mario Dragi će odogovarati na odabrana pitanja, bilo da li bitkoin nudi održivu alternativu tradicionalnim valutama kao i komentarisanje stava ECB-a kako gleda na svoju tehnologiju. Evropljani starosti između 16-35 godina mogu takođe postavljati pitanja vezana za tri glavne teme: mogućnost nove globalne ekonomske krize, kriptovalute i blokčein, ekonomski oporavak Evrope i nezaposlenost mladih.

Ova sesija je deo ECB-ovog trećeg Dijaloga sa mladima koji obično predstavlja seriju razgovora u kojoj učestvuju kreatori politike banaka sa studentima i mladim ljudima iz različitih zemalja kao i različitih zanimanja.

Kao uvod u sesiju, ECB je pokrenuo anketu putem tvitera sa temom da li bi bitkoin mogao ponuditi održivu alternativu tradicionalnim valutama. Anketa najveće evropske banke dobila je čak više od 15.500 odgovora za 24 sata.

Kripto i centralne banke

Dok je uloga centralnih banaka u svetu digitalnih valuta uvek bila predmet rasprave, stav da one postoje i da bi trebalo osigurati stabilnost za njihovu ekonomiju i dalje stoji.

Volatilnost bitkoina je zaslužila kritike jer "predstavlja sredstvo za izvršenje prevare" prema rečima Lojda Blenkfeina, direktora Američke investicione banke Goldman Sachs. Ministar finansija Luksemburga, Pjer Gramegna je takođe predložio da bi Evropska Unija mogla uskoro uvesti nove regulacije kriptovaluta.

Trend usvajanja

Ono što je jasno, 2017. je bila ključna godina za bitkoin. Prva na listi digitalnih valuta je dobila na porastu popularnosti na globalnom nivou jer se njegova vrednost naglo povećala, a sam kripto je privukao veću mejnstrim medijsku pažnju.

Iako nema dokaza, takva svest o kriptu je podstakla usvajanje u Evropi, dok nam dostupni statistički podaci o 2017. godini pokazuju da je upotreba kripta kao metod svakodnevnog plaćanja u glavnim Evropskim ekonomijama i dalje minimalan.

Kripto Q&A na dijalogu sa mladima  

Očigledno je da su mnoge nove informacije u javnom domenu puštene na raspolaganje ljudima da ih razumeju po svom viđenju. Trebalo bi da ECB-ova Q&A (pitanja/odgovori) sesija bude interesantna za gledanje iako ne očekujemo ništa novo da čujemo.

Sesija dolazi nakon nedavne suspenzije Visa debitnih kartica koje podržavaju bitkoin u Evropi i predlaga uvođenja regulative o kriptovalutama širom Evropske unije. Takođe je vredno naše pažnje šta bi ishod mogao da znači za pogođene procesore plaćanja koji se navodno nalaze u pregovorima sa alternativnim izdavaocima kartica u Evropi i onima koji žele da uspostave kritpo/fiat banku koja bi bila nazavisna od tradicionalnih banaka.


 

Pripremio: Bojan Zečević