Član upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB), Iv Marš je rekao da bi banke trebalo da “razdvoje” svoja poslovanja u kriptovalutama od drugih aktivnosti, prenosi Rojters 14. maja.

Rojters ističe Maršovu zabrinutost zbog visoke nestabilnosti na kripto tržištu, naglašavajući da se digitalni tokeni “ne kvalifikuju kao novac” i da je potrebna registracija njihovih emitera, kao i dilera, berzi, banki ili klirinških kuća.

Marš je, kako se navodi, napomenuo da čak i tokom svog vrhunca iz perspektive ukupne tržišne kapitalizacije u januaru 2018. godine, kripto tržište je i dalje premalo da bi ugrozilo finansijsku stabilnost. Ukoliko bi se kriptovalute koristile kao garant za bankarske kredite ili za plaćanje obrta u klirinškim centrima, postojala bi mogućnost da se takve aktivnosti “ograde” od drugih trgovanja i investicija.

Rojters prenosi da se evropske banke koje reguliše ECB trenutno ne bave kriptom. U SAD, Goldman Saks je nedavno objavio da će otvoriti kancelariju za kripto trgovanja “za nekoliko nedelja”.

Iv Marš kao najveći kritičar sve veće povezanosti tradicionalnog finansijskog sektora sa kripto sferom je rekao u februaru ove godine da kriptovalute predstavljaju rizik od “zaraze i kontaminacije postojećeg finansijskog sistama”.

Bez obzira na Maršovu zabrinutost koju deli Avgustin Karstens iz Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i Danijel Noj iz ECB-a, Noj je izjavio za CNBC u februaru da će buduće uključivanje ECB-a vezano za regulativu kriptovaluta verovatno biti “vrlo, vrlo nisko”.

Međutim, ECB je podržala potencijal blokčeina da transformiše poslove poravnanja hartija od vrednosti, nasuprot Blokčein opservatoriji Evropske komisije, koja ima za cilj “udruživanje” evropske ekonomije oko tehnologije.