Evropska svemirska agencija (ESA) dodelila je 60.000 evra bespovratnih sredstava blokčein startapu SpaceChain za komercijalno razvijanje satelitskog, multi-sig novčanika.

Prema saopštenju objavljenom 18. septembra, novi grant stiže preko ESA fonda za kikstart aktivnosti. Ako bude uspešan, SpaceChain projekat će imati mogućnost da u budućnosti obezbedi dodatno finansiranje iz ESA fonda za poslovne aplikacije i svemirska rešenja.

Multi-sig sigurnost u orbiti

Od 2017. godine SpaceChain radi na izgradnji satelitske mreže zasnovane na blokčeinu otvorenog koda i već je razvio svoj operativni sistem otvorenog koda i testirao dva blokčein noda u svemiru.

Nepovratna sredstva će omogućiti startapu da komercijalno razvije svoj satelitski novčanik sa više potpisa. Rešenje je zamišljeno da poboljša sigurnost transakcija zahtevanjem dva od tri privatna ključa za potpisivanje i dovršavanje transakcija.

Jedan od tri potpisa obezbeđuje satelitski nod - mada, u slučaju kvara veze, dva zemaljska potpisa mogu se koristiti za dovršavanje transakcije.

U saopštenju, suosnivač SpaceChain-a i izvršni direktor Zi Ženg naglasio je centralni značaj poboljšanja sigurnosti za decentralizovana finansijska rešenja, napominjući da:

„Finteh industrija trenutno pati od niskog nivoa sigurnosti u pogledu skladištenja i prenosa digitalne valute, sprečavajući je da dostigne isti nivo profesionalizma i poverenja kao i tradicionalna bankarska industrija.“

SpaceChain će, kako se izveštava, sarađivati sa Deimos Space UK, oslanjajući se na svoju stručnost u sistemima za letenje, sistemima zemaljskog segmenta, svestima o situacijama u svemiru i satelitskoj navigaciji.

Jedan veliki skok za čovečanstvo

U decembru 2018. godine, kompanija za razvoj blokčeina Blockstream proširila je svoju satelitsku uslugu za emitovanje bitkoin (BTC) blokčeina na sve veće kontinente.

Ideja o lansiranju bitkoin relejnih satelita pionirao je Džef Garzik još 2014. godine, iako projekat na kraju nije urodio plodom.

U februaru 2018. SpaceChain i Qtum zajedno su pokrenuli svoj prvi svemirski blokčein nod.