Evropska Unija je najavila pokretanje Međunarodne asocijacije blokčein primena od poverenja (INATBA) na svom zvaničnom sajtu 3. aprila.

Prema predstavniku Cointelegraph-a koji je učestvovao na današnjoj ceremoniji u Evropskoj komisiji u Briselu, više od 100 članova je potpisalo povelju. Među njima se nalaze: IBM, Accenture i Deutsche Telekom. Među blokčein članovima nalaze se Iota, Ripple, ConsenSys i Sovrin Foundation.

U skladu sa najavom, INATBA ima za cilj da okupi startape u sektoru, mala i srednja preduzeća (SME), regulatore i organe za postavljanje standarda kako bi blokčein tehnologija i DLT postali mejnstrim.

Tokom ceremonije u Briselu, evropski komesar za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabriel, istakla je da je EU posvećena podsticaju razvoja blokčeina. Ona je izjavila:

“U današnjoj ekonomiji, postoji sve manje vremena da se izgradi poverenje na način koji se to radilo u prošlosti. Kako bi se borili protiv raka, balansirali upotrebu obnovljive energije, pratili autentičnost dobara, ljudi moraju da veruju jedni drugima. A kako možemo da postignemo ovo? Naravno, uz pomoć blokčeina.”

U objavi EU se takođe navodi da je nova organizacija spremna da promoviše primenu decentralizovanih tehnologija tako što uspostave poseban regulativni okvir. Dalje se navodi:

“INATBA namerava da stvori zakonski okvir koji promoviše saradnju u javnom i privatnom sektoru, regulativnu konvergenciju, pravnu predvidljivost i da osigurava integritet i transparentnost sistema.”

Na današnjoj ceremoniji, primećeno je da je 48 dodatnih organizacija podnelo zahtev za članstvo na dan pokretanja organizacije.

Kao što je Cointelegraph izvestio u januaru, Evropskim telom za bankarstvo (EBA) je preporučio dalje istraživanje kriptovaluta i navodi da će razviti sektor u toku 2019. sa dokumentom koji će se fokusirati na “primenu i prikladnost zakona Evropske Unije na kripto imovinu.”


Pripremio: Marko Mihajlović