Europol, u saradnji sa Regionalnom jedinicom za sajber kriminal Ujedinjenog Kraljevstva, holandskom policijom, Eurojust-om i Nacionalnom agencijom za kriminal u Ujedinjenom Kraljevstvu (NCA), koordinirao je hapšenje šest osoba osumnjičenih za krađu preko 27 miliona dolara u kriptovaluti, navodi se u saopštenju 25. juna.

Napadači su, kako se izveštava, bili umešani u ‘typosquatting’ šemu, prevarantsko sredstvo za krađu informacija postavljanjem sajta u tu svrhu, koji ima slično ime kao i originalni, putem kojeg su snimali podatke koje su korisnici koristili kako bi pristupili svojim nalozima.

U ovom slučaju, u izveštaju se navodi da Europol veruje da su hakeri uspeli da iskoriste ovu šemu kako bi ukrali detalje za prijavu, dopuštajući im da pristupe novčanicima klijenata i sredstvima unutar njih. Europol izveštava da su hakeri koristili ovu šemu kako bi ukrali bitkoine (BTC) od najmanje 4.000 korisnika iz 12 različitih zemalja.

Šest pojedinaca navodno su vodili operacije iz Velike Britanije i Holandije. Prema izveštaju, Europol je obezbedio koordinaciju britanskim i holandskim agencijama, koje su delile informacije i dokaze u svojim centralama pre hapšenja.

Kao što je ranije izvestio Cointelegraph, nadzorni organi su pronašli Cryptohopper klon veb-sajt za krađu podataka za pristupanje nalozima. Sajt koristi isti logo kao i originalni veb-sajt Cryptohopper kako bi prevario korisnike da instaliraju tu verziju, koja nakon preuzimanja pokreće rudarske i ‘clipping’ trojance dizajnirane za krađu kriptovaluta.