Ascribe je najavio lansiranje BigchainDB, privatne skalabilne blockchain baze podataka koja moze da obradi 1 milion upisa po sekundi. Njihov prvi licencirani korisnik je Everledger - registar dijamanata na tržištu.

BigchainDB je opisan kao registar koji ‘’postiže milion upisa po sekundi sa latencijom manjom od sekunde i kapacitetom od jednog petabajta u privatnoj blockchain bazi.’’

Platforma takođe omogućava ‘’developerima i kompanijama da integrišu blokchain aplikacije skalabilno.’’

Zašto skalabilni blockchain?

CTO i  vođa projekta BigchainDB, Trent Mekonahju odgovara:

‘’Prilikom razgovora sa zajednicom, naglasak je stavljan na skalabilnost blockchaina. Zaključili smo da su distribuirane baze donele mnogo novih mogućnosti, ne samo u smislu skalabilnosti, već nove mogućnosti i za druge ključne funkcionalnosti baza (flexible query language, efficient querying and permissioning system). Naš pristup je bio da ‘’blokčejnujemo’’ skalabilne distribuirane baze.’’

BigchainDB je sličan bitkoin blockchain-u

Brus Pon, suosnivač Ascribe-a je izjavio:

Bitkoin je bilo tehničko otkriće koje je omogućilo potpuno decentralizovan prenos vrednosti preko mreže. Po dizajnu je morao biti paranoičan i sposoban da se odbrani od napada i zaštiti vrednosti na mreži. Ali sa 7 transakcija po sekundi kao maksimalnim protokom i nema neku veliku upotrebnu vrednost.

“BigchainDB preuzima određene karakteristike blockchaina - nepromenjivost upisa, bez centralnog autoriteta i centralne kontrole - a pojednostavljuje sistem uvođenjem federativnih nodova koji upravljaju mrežom. Ovakav dizajn sistema od učesnika traži da veruju sertifikovanim nodovima ali sa prednošću da je ceo sistem skalabilan. Inspiracija nam je bio federativan dizajn DNS-a (Domain Name System). Dalje smo izgradili BigchainDB preko postojeće velike baze podataka koja ima ekstremno visok protok, nisku latenciju itd.”

Registar dijamanta u industriji

Identifikacioni registar dijamanata Everledger je prvi korisnik BigchainDB-a. Sa prometom većim od jednog miliona dijamanata u 2016, Everledger pokušava da se bori sa prevarama u toj industriji.

‘’Nedostajao nam je deo slagalice u našoj tehnologiji prilikom pravljenja planova za 2016. godinu, sigurni smo da je BigchainDB deo koji nam je nedostajao’’, rekao je Leani Kemp CEO i osnivač Everledger-a.