Da li biste dozvolili da algoritam AI napravi prihod od 100 miliona dolara u vaše ime? To je koncept kojim se nekoliko hedž fondova bavi već nekoliko godina. Kako veštačka inteligencija nastavlja da dokazuje svoju efikasnost u sve većem broju oblasti, mnoge investicione firme, novonastale i stare, počinju da se angažuju u donošenju odluka o trgovini – i spremni su da ulože ogromne količine novca svojih klijenata u to.

Već godinama kvantitativni hedž fondovi koriste računarske algoritme za donošenje trgovinskih odluka. Međutim, ovi algoritmi su vođeni statičkim modelima, razvijenim i upravljanim pomoću naučnih podataka  i nisu bili umešani u rešavanje nestabilnosti finansijskih tržišta. Odluke ovih algoritama dale su rezultate koji su često bili inferiorni nad onima koji su napravljeni ljudskom diskrecijom.

Poslednjih godina sa pojavom mašinskog učenja i dubokog učenja, grane AIa su izazvale proboj u stvaranju softvera i pokreću nove inovacije u računarskom trgovanju.

Za razliku od tradicionalnog softvera koji se oslanja na predefinisana pravila koja daju programeri, algoritmi veštačke inteligencije rade analizom ogromnih količina podataka i definisanjem sopstvenih pravila na osnovu obrazaca i veza koje se nalaze između različitih tačaka podataka. Softver sa veštačkom inteligencijom se samostalno ažurira kad nailazi na nove podatke.

Ovo je pristup koji je pomogao u stvaranju sistema koji su efikasni prilikom razgraničavanja sadržaja slika i videa, razumevanja i prevođenja konteksta govornog i pisanog jezika, štednje energije, dijagnostikovanja raka i još mnogo toga. Mnogi veruju da ista tehnologija može transformisati finansijska tržišta.

Upotreba veštačke inteligencije

Nekoliko hedž fondova sa Vol Strita iskoristilo je mogućnosti koje mogu da obezbede ovi algoritmi. Primer je Man Group, jedan od najvećih hedž fondova na svetu sa 96 milijardi dolara pod upravom. Od 2014. godine koriste algoritme mašinskog učenja za donošenje autonomnih trgovinskih odluka u svom AHL Dimension fondu sa vrlo pozitivnim rezultatima.

Inžinjeri Iz Man-a postavili su granične parametre za svoje ML algoritme, uključujući kapice ekspozije, klase imovine i troškove trgovanja. Oni zatim obezbeđuju algoritme sa podacima i omogućavaju im da otkriju obrasce i korelacije koje bi ostale neprimećene ljudskim analitičarima. ML algoritmi stalno upoređuju nove podatke sa istorijskim obrascima i pokušavaju da pogode kako će se promene odvijati u budućnosti. Man primenjuje model brze trgovinske odluke, kao i obrazovna predviđanja za nekoliko sedmica u budućnosti.

Dostupnost podataka i računarskih resursa, dva glavna zahteva algoritama veštačke inteligencije, su glavni faktori koji omogućavaju Man grupi i drugim hedž fondovima da zapošljavaju Ala u njihovom trgovanju. Danas su troškovi procesne snage znatno opali. Man upravlja svojim velikim data centrom u Londonu. Druge firme postavljaju virtuelne centre podataka preko klaud provajdera kao što su Amazon, Microsoft i Google.

Još važnija je eksplozija u generesianju podataka i usluga koja se desila u poslednjih nekoliko godina. Prema podacima Dojč banke, na internetu ima milijardu veb stranica, a svake godine se dodaje još 100 miliona. Postoji više od 500 eksabajta podataka, sa više od 90% onih koji su stvoreni u poslednje dve godine. Ugrađeni u ovaj digitalni okean predstavljaju informacije o javno dostupnim podacima,  zvanim alternativnim podacima, koji mogu dopunjavati finansijske podatke i pomoći u poboljšanju trgovinskih odluka.

To može obuhvatiti širok spektar tipova podataka, uključujući postavke radnih mesta, diskusije o društvenim mrežama, satelitske snimke, transakcije kreditnih kartica i podaci dobijeni od mobilnih uređaja. Ova informacija omogućava analitičarima da bolje predvide kako će akcije izvršiti.

Međutim, prikupljanje i proučavanje kroz sve ove nestrukturirane informacije je izvan kapaciteta ljudskih analitičara. Neki hedž fondovi troše milione dolara da dobiju vredne podatke. Prema konsultantskoj firmi Tabb Group, potrošnja na alternativne podatke u SAD samo će u narednih pet godina dostići 400 miliona dolara.

Algoritmi veštačke inteligencije pružaju moć da dovedu sve ove nestrukturirane podatke u red. U investicionoj firmi Point72, algoritmi računarske vizije analiziraju satelitske slike parkinga i kombinuju je sa geolokacijom mobilnih telefona kako bi prijavili koliko ljudi posećuju razne prodavnice. U međuvremenu, algoritmi za obradu prirodnog jezika vrše analizu sentimentalnih poruka na postovima društvenih medija i diskusijama na forumima kako bi videli na koje brendove se kupci žale.

Izazovi trgovanja pomoću Ala

Iako veštačka inteligencija pokazuje puno obećanja u finansijama i trgovini i dalje mora prevazići nekoliko prepreka u narednim godinama. Skeptici sumnjaju da bi bilo šta od AIa što nije na nivou ljudkog bića moglo da reši sve misteriozne parametre koji utiču na finansijska tržišta, kao što su događaji vezani za politiku, ekonomiju, vesti i druge događaje kao što su prirodne katastrofe. U Man Grupi, AHL fond je za tri godine postigao 15% nakon angažovanja na veštačkoj inteligenciji, skoro dvostruko veći od proseka u sektoru industrije. Ali i dalje zaostaje za S & P 500.

Hedž fondovi koji koriste veštačku inteligenciju takođe će morati prevladati izazove koji su inherentni tehnologiji. Ovo uključuje i nedostatak transparentnosti. Kako algoritmi AI unose više podataka i postaju sofisticiraniji, inžinjeri koji ih grade sve teže objašnjavaju njihove mehaničke sposobnosti. Ovo može postati problem kada morate objasniti svojim klijentima zašto je vaš algoritam pogrešno odlučio na njihovu štetu. Man je obezbedio ljudske analitičare koji ispituju neobične poslove pre nego što se izvrše i gradi alate za autopsiju koji pomažu inženjerima da istražuju odluke koje daju algoritmi.

Kompanije će morati da budu oprezne prema podacima koje nabavljaju, jer mogu uključiti informacije dobijene od potrošača. Algoritmi mašinskog učenja često koreliraju informacije na načine koji mogu izazvati zabrinutost u pogledu privatnosti.

Agresivno korišćenje velikih podataka  preti da odgura hedž fondove u legalno sive oblasti. Iako se upotreba javno dostupnih podataka ne smatra trgovanjem sa insajderima, definicija onih podataka koji se smatraju javnim i zakonski bezbedna za upotrebu u algoritama nije vrlo jasna.

Bez obzira na to, zagovornici veštačke inteligencije ne sumnjaju da su algoritmi budućnost trgovine. Kao što veruje Erik Šmit, bivši izvršni direktor Google-a i aktuelni izvršni direktor kompanije Alphabet, za 50 godina neće biti obavljeno trgovanje bez računara koji razbijaju podatke i signale tržišta.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić