Možda to još niste primetili. Ali, ponekad je potrebno mnogo vremena da bitkoini budu prebačeni u bitkoin novčanik. To se nije dešavalo u ovolikoj meri pre 2-3 meseca. Odlaganje transakija je dvostruki problem – veličina bloka i provizija. Hajde da sagledamo glavne faktore i potencijalna rešenja.

Debata o veličini bloka

U leto 2015. godine, započeta je debata jer je tada bitkoin protokol prvi put pokazao znake zamora. Neke velike korporacije su želele da povećaju veličinu bloka. Na kraju, bitkoin zajednica je odložila rešavanje problema. Efikasnije aplikacije poput Segregated Witness dolaze do kraja godine, povećavajući efektivnu veličinu za 70%, a Lightning Network će se pojaviti ubrzo nakon toga.

Ne bi ni bilo problema da su blokovi prazni. Međutim, bitkoin je popularniji nego ikada, a broj transakcija je sve veći.

Sve se vrti oko para

Bitkoin novčanik prijavljuje da je uzrok odlaganja transakcije provizija koja se plaća rudarima. Iz 21.co su pogledali druge faktore i evo šta su pronašli:

U grafiku se vidi veliki narandžasti pravugaonik koji predstavlja “mempool” za blockchain. To označava broj transakcija u mempool-u tokom 72 časa koje su pretrpele neku vrstu odlaganja u procesuiranju. Indikatori sa desne strane pokazuju koliko transakcija traje. Transakcije sa provizijama od 10 Satošija po bajtu ili manje bile su odložene od 20 blokova pa do 4 sata.

Za one koji su platili više od 10 Satošija po bajtu, odlaganje je vrlo malo. Za transakcije sa provizijom većom od 50 Satošija po bajtu, odlaganja kao i da nema, a te transakcije imaju praktično VIP tretman.

Dakle, ukoliko želite da se transakcija brzo procesuira, kontaktiraje provajdera novčanika i saznajte da li je moguće manuelno podesiti proviziju za transakcije.

Pretpostavljamo da će sa Seg Wit-om i Lightning-om stvari teći mnogo brže za bitkoin, a da će trenutno zakrčenje biti samo istorija. Nadamo se da ćemo jednog dana pričati svojim unučićima: “U moje vreme, čekali smo 3 sata da nam stignu bitkoini.”