Komitet Evropskog Parlamenta za ekonomske i monetarne poslove održava javnu raspravu o virtuelnim valutama u ponedeljak 25.01. Evropski Parlament je direktno izabrano zakonodavno telo EU.

Raspravljaće se o ulozi zakonodavaca i drugih javnih institucija, benefitima i nedostacima virtuelnih valuta, kao i skrivenim rizicima korišćenja tehnologije kriptovaluta.

Na javnoj raspravi učestvovaće predstavnici Evropske Komisije i OECD-a, kao i akteri iz privatnog sektora uključujući EDCAB, European Digital Currency i Blockchain Technology Forum.

Cointelegraph je stupio u kontakt sa Sian Džons, osnivačem EDCAB. Gospođa Džons će se takođe obratiti komisiji.

CT: Šta bitkoin entuzijasti mogu očekivati od javne rasprave?

SDž: Sumnjam da će biti bilo kakvih kratkoročnih promena. Potrebno je vreme za donošenje konkretnih odluka, a izveštaj će biti objavljen tek za nekoliko meseci. A dugoročni rezultati će biti vidljivi za više meseci ili godina. Nadam se da će evropski zakonodavci nastaviti sa podsticanjem inovacija i podrškom digitalnim valutama.

CT: Nedavno je Kineska Narodna Banka najavila pokretanje sopstvene kriptovalute. Da li mislite da će Evropa razmotriti plan da pokrene sopstvenu digitalnu valutu?

SDž: Nije tajna da Evropska Centralna Banka istražuje mogućnost izdavanja digitalne valute bazirane na Euru.  Ostale centralne banke, kao i Engleska Banka i FED, rade slične stvari.

CT: Da li mislite da će se poverenje u postojeće kriptovalute povećati kada EU i MMF počnu da pričaju o njima?

SDž: Svaka aktivna diskusija zakonodavaca ili institucija pomaže uvođenju kriptovaluta u mejnstrim, osnažuje poverenje u njih.

CT: Rasprava će razmotriti ulogu zakonodavaca i institucija, između ostalog. Da li oni trebaju da imaju ikakvu ulogu u virtuelnim valutama? Da li je odsustvo centralnog autoriteta ono što i definiše kriptovalute?

SDž: Sve što radimo regulisano je nadležnim zakonom. Kakva god da je ideologija kriptovaluta, nerealno je očekivati da će zakonodavci ignorisati njihovu odgovornost prema javnoj politici, zaštiti prava potrošača, finansijskoj i cenovnoj stabilnosti.

CT: Kakav je generalni stav EU prema virtuelnim valutama, posebno bitkoinu? Koliko će se on promeniti usled javne rasprave?

SDž: Javna rasprava je deo procesa pripreme izveštaja Evropskog Parlamenta. Ostaje da se vidi kakav će on na kraju biti i da li će biti predloženih preporuka.

CT: Da li želite da prokomentarišete još nešto vezano za ovaj događaj?

SDž: Evropski zakonodavci imaju istoriju pažljivog i balansiranog razmatranja uticaja inovacija. Dugoročno, ovo će dovesti do povoljnijeg ishoda za gradjane Evrope kao i za preduzeća.