Zemlje poput Francuske, Nemačke i Velike Britanije su već uspostavile regulatorni okvir za bitkoin preduzeća, korisnike i trgovce. Ostale evropske zemlje su ponudile jasne zakonske okvire, kako bi osigurale da ne dođe do sukoba između lokalnih preduzeća i regulatora zbog nejasnih propisa i politika, kao što je slučaj u Indiji.

Manje zemlje, kao što je Malta, počele su da razmatraju bitkoin kao legitimnu valutu i revolucionarnu tehnologiju.

Bitkoin i Blokčein uključeni u nacionalne strategije

Lokalne novine Malta Today su prenele da je premijer te zemlje Džozef Muskat najavio usvajanje nacionalne strategije za promovisanje Bitkoin i Blokčein tehnologije.

Muskat je izjavio na konferenciji koju je organizovala parlamentarna komisija za finansijske poslove:

“Ovde se ne radi samo o Bitkoinu i radujem se da vidim kako se Blokčein tehnologija implementira u katastru i nacionalnom zdravstvenom registru. Malta predstavlja pionira u regiji u tom pogledu. Razumem da su regulatori oprezni po pitanju ove tehnologije, ali je činjenica da dolazi. Moramo biti pioniri u prihvatanju ključnih inovacija i ne možemo da čekamo da drugi preduzmu mere i samo ih kopiram. Moramo biti oni koje drugi kopiraju.”

Iako je Muskat nabrojao nekoliko pozitivnih primera upotrebe Bitkoin i Blokčein tehnologije, Muskat je posebno naznačio da je bitkoin Blokčeinova sposobnost da obradi, skladišti osetljive podatke kao što su registar u sigurne, nepromenljive i decentralizovane ekosisteme.

Zemljišne knjige

Nedavno, Ubitquity, Blokčein startap sa sedištem u Americi, u partnerstvu sa jednim od brazilskih katastara koriste bitkoin Blokčein tehnologiju kako bi integrisali zemljišne knjige na javnom Blokčeinu. Takav metod omogućava katastru i drugim vladinim organizacijama da čuvaju podatke u okviru nepromenljivog registra.

“Jako smo uzbuđeni da najavimo naše partnerstvo sa katastrom u Brazilu. Ovo partnerstvo će pomoći da vlast uvidi svu moć i prednosti korišćenja Blokčeina u opštinskim ekspoziturama katastra”, naveo je osnivač i predsednik Ubitquity-ja, Nejtan Voznjak.

Malta silicijumska dolina Evrope?

Ostatak vlade, uključujući ministra rada u Parlamentu Silvio Šembri, je otkrio viziju za transformaciju Malte u silicijumsku dolinu Evrope. Ta zemlja će se fokusirati na razvoj inovativnih tehnologija, kao što su bitkoin i Blokčein tehnologija, kako bi ostala na čelu evropske tehnološke evolucije.

Šembri je izjavio:

“Mi treba da težimo da imamo najbolje okruženje na svetu za razvoj i komercijalizaciju Finteh modela i krucijalnih inovacija. Vlada treba da obezbedi odgovarajući regulatorni okvir na Malti, pravi poreski sistem i najbolju infrastrukturu kako bi podržala ovu ambiciju. Sa našim geografskim položajem i vremenskim uslovima, jakim finansijskim sistemom, sposobnom bazom, preduzetničkim duhom i optimističkim stavom, Malta bi zaista mogla da posluži kao probni balon za nove sektore i strane firme da testiraju lokalno svoje nove proizvode i tehnologiju.”