U svetlu sve šire spoznaje i prihvatanja bitkoina, Evropska centralna banka (ECB), koja je prethodno vršila evaluaciju blokčein tehnologije više puta, izgleda da se prilično tiho i na razdaljini drži od novijih vesti kao i događaja. Ili ipak, ovo je bio slučaj pre Benoa Kuera, izvršnog člana centralne bane, koji je prekinuo tišinu rekavši da oni ne ignorišu kriptovalutu.

ECB posmatra scenu kriptovaluta

Uprkos tome što organizacija nema moć regulacije nad bitkoinom, Kuer je podelio mišljenje banke o kriptovalutama u intervjuu za “Le Journal du Dimanche” 29. oktobra. On je naveo da banka prati razvoj kriptovaluta, kratko elaborirajući njihov pogled na bitkoin i druge kriptovalute.

Trenutno, banka ne smatra da su digitalne valute pretnja evru. One "ne predstavljaju nikakav monetarni rizik zato što su umešani iznosi marginalni", naveo je Kuera.

Centralne banke širom sveta pažljivo prate kriptovalute

Kuer navodi organizaciji:

"One su spekulativno finansijsko sredstvo koje stvara rizik finansijske ili čak kriminalne prirode. Centralne banke prate njihov razvoj veoma pažljivo zato što se šire veoma brzo, pogotovo u zemljama koje se polako distanciraju od papirnog novca i kovanica.”

Neke zemlje, uključujući Švedsku, postepeno usvajaju bezgotovinska plaćanja i okreću se kriptovalutama do tačke gde prestaju da troše svoja fizička sredstva poput novčanica i kovanica. Zbog toga centralna banka, uglavnom, ne može samo ignorisati kriptovalute. Zapravo mnoge centralne banke ih sada aktivno prate.

Kuer nije jedini koji je komentarisao kriptovalute u zadnjim mesecima. U septembru potpredsednik ECB-a Vitor Konstansio je dao komentar da blokčein tehnologija nije "pretnja politici centralne banke."

Drugi komenta, koji je došao od strane ECB predsednika (Mario Dragi), koji je naveo da organizacija nema moć da reguliše ili zabrani kriptovalute.


 

Pripremio: Bojan Zečević