ECB (Evropska Centralna Banka) kaže da testira blockchain tehnologiju kako bi poboljšala bankarske sigurnosne platne sisteme. Stručnjaci objašnjavaju zbog čega je napravljen očigledan preokret.

Ovo obaveštenje je deo novog konsultativnog izveštaja ECB-a izdatog ove nedelje nazvanog “Eurosystem vision for the future of Europe’s financial market infrastructure”.

“Ne iznenađuje da ECB istražuje blockchain tehnologiju, sa obzirom na brz napredak u ovoj oblasti u proteklih 12 meseci. Dok je ECB u početku videla digitalne valute kao “suštinski nestabilne”, zakonodavci ponovno ispituju kako digitane valute koje kontroliše centralna banka mogu ponuditi brže i jeftinije servise. Digitalne valute mogu ponuditi i nove monetarne alatke koje su ranije bile nedostupne”, rekao je Metju Komons, direktor Cambridge Blockchain-a.

Majkl Dalesandro iz RockltCoin-a je dodao:

“Velike banke moraju da sagledaju kako će to redukovati troškove. Američka Banka je podnela 15 blockchain patenata, a još 20 tek treba da bude podneto. JP Morgan je potrošila 9 milijardi dolara na projekte vezane za blockchain. U stvari, preko 25 banaka zajedno radi na razvoju blockchain tehnologije. Blockchain tehnologija će postati sila koja će sve prodrmati – eliminisaće posrednika iz transakcija, što će ubrzati procese, koji će ujedno biti i sigurniji. Operativni troškovi će biti niži. Velike banke će morati da investiraju u blockchain i da ga kontrolišu – a ukoliko ne drže korak sa decentralizovanim fintech inovacijama, gubiće profit.”

Banke i Bitkoin: ljubav i mržnja

ECB je 12.2.2015. izdala e-knjigu  “Virtual Currency Schemes – dalja analiza”, u kojoj stoji:

“[…] iako VCS može imati pozitivne aspekte u smislu finansijskih inovacija i dodatnih alternativa za korisnike, jasno je da nose rizik.”

Stefano Kapaćoli, stručnjak za bitkoin-pravo, dao je komentar na ponašanje banaka prema blockchain-u:

“Blockchain je inovacija koja omugućava transfer vrednosti na decentralizovan, jednostavan i ekonomičan način. Danas su banke fokusirane na ukazivanje na probleme, pre nego što su uopšte i istražile i testirale procese.“

Nove prilike za blockchain

“Ovo sve ima potencijal da dramatično redukuje troškove, dok će milijarde dolara iz neproduktivnih kliring fondova biti “slobodne”.

Dakle, blockchain može poboljšati bankovne sisteme, ali još uvek postoje problemi koje treba rešiti.

Međutim, činjenica da mnoge svetske kompanije testiraju blockchain je zaista pozitivna, što ukazuje na rastuću popularnost ove tehnologije.

Đakomo Zuko, CEO BlockchainLab-a, je prokomentarisao:

“Drago nam je da institucije počinju da eksperimentišu i studiraju blockchain tehnologiju. Ovde, u BlockchainLab-u, verujemo da će to biti ogroman skok u napred u smislu ekonomske efikasnosti društva, ali, takođe, podsećamo te iste institucije da potencijal bilo koje tehnologije može biti ispunjen ukoliko njena priroda ostane netaknuta.”