Trenutno, što se tiče kriptovaluta i blockchain-a, stvari se brzo kreću u Evropi. Komitet za Ekonomska i Monetarna Pitanja Evropskog Parlamenta treba u roku od par dana da glasa o izveštaju o virtuelnim valutama.

U februaru, Savet EU je stavio virtuelne valute na vrh liste za brzi napredak, što je temu “kriptovalute” popelo na vrh dnevnog reda većih institucija.

Kao odgovor na to, oformljeno je novo nezavisno telo sa sedištem u Briselu, koje obezbeđuje temeljno regulatorno razumevanje virtuelnih valuta – EDCAB (European Digital Currency & Blockchain Technology Forum).

Ekspo za zakonodavce

Ekspo za zakonodavce održaće se u Evropskom Parlamentu od 18. do 21. aprila 2016.

Događaj se sastoji od 3 zasedanja. Moderator će biti Sijan Džons, osnivač EDCAB-a. U diskusiji fokusiranoj na kriptovalute, prisustvovaće predstavnici: MMF-a, Svetske Banke, Ujedinjenih Nacija, OECD, Barclays, NASDAQ, Blockchain.info i Circle Internet Financial.

Evropski Parlament sprema sopstveni izveštaj o kriptovalutama kroz svoj akcioni plan i predloge za borbu protiv finansiranja terorizma. Predlog bi trebao biti predočen krajem juna.

Novooformljeni EDCAB namerava da oblikuje zdravu regulatornu politiku i plan za virtuelne valute i blockchain tehnologiju u Evropi.

Sijan Džons je izjavila: “Za jaku i sveobuhvatnutnu politiku i regulatorne okvire, saradnja zasnovana na dubokom razumevanju tehnologije i javna rasprava je od vitalnog značaja.“

Očekuje se vrelo leto

EDCAB je osnovan kao bezbedno okruženje u kom je moguće razmeniti mišljenja i doneti zakonodavne odluke kao rezultat potpunog razumevanja digitalnih valuta i blockchain tehnologije iz poslovne perspektive.

Članstvo je otvorenog tipa za sve neprofitne organizacije, akademske i istraživačke institucije, kao i za ostale zainteresovane za kriptovalute i blockchain tehnologiju.

Ovo je jasan znak koliko su kriptovalute blizu probijanja u meinstrim tokove, kao i da su mogući samo pozitivni ishodi nakon pomenutih sastanaka i izveštaja. Kada se sve to sabere sa prepolovljenjem bitkoin nagrade, što će se desiti u julu, izvesno je da nas očekuje vrelo leto što se tiče digitalnih valuta u Evropi.