Čini se da prihvatanje blokčein tehnologije postaje sve privaćeniji trend u oblastima tehnologije i finansija. Njegova implementacija u mnogim industrijama eksponencijalno raste i kao nova tehnologija pronalazi primenu u mnogim oblastima.

Najnovija potvrda rasta popularnosti blokčein tehnologije je potpisivanje partnerstva između četrnest velikih evropskih firmi iz oblasti osiguranja sa kompaniom Deloitte i sa još nekim partnerima. Potpisivanje ovakvih partnerstava ima za cilj obezbeđivanje jednostavnijih osiguravajućih sistema kako bi se usaglasili sa Hamonovim zakonom koji od osiguravajućih kuća zahteva da obezbede jednostavne transfere za klijente koji žele da promene kompaniju tokom prve godine poslovanja.

Zaštita podataka je najvažnija

Implementacija ovog sistema će omogućiti visoki stepen sigurnosti skladištenih podataka o kupcima. Najnoviji propisi EU, koji se nazivaju Opšta regulativa o zaštiti podataka (GDPR), stupaju na snagu 2018. godine. Ovi propisi su veoma rigorozni po pitanju zaštite podataka potrošača. Blokčein tehnologija ima zadatak da učini ono što druge tehnologije ne mogu, po pitanju zaštite podataka.

Platforma se naročito oslanja na koncept Proof of Process kako bi osigurala podatke korisnika posredstvom zajedničke baze podataka. Sistem će svesti na apsolutni minimum objavljivanje podataka prilikom obrade transakcija. Sa rastućom potrebom za sigurnošću, blokčein donosi značajne promene u oblasti osiguranja.

Adam Perlou osnivač i izvršni direktor Zen Protokola je izjavio:

"Ako osiguravač odredi neki novac za pametan ugovor, a ugovor se isplati usled spleta okolnosti određenih od strane aktuara, onda neka potrebe za novim šemama podsticaja, osiguravač jednostavno ne može izbeći isplatu. Dugoročno, ako jedna osiguravajuća kuća bude koristila pametne ugovore za zadobijanje poverenja javnosti, ostale neće imati drugih opcija nego da je i same prate."

 

Pripremio: Miodrag Radonjić