Bivši šef robnog regulatora Sjedinjenih Država smatra da vlada mora da digitalizuje dolar i oduzme vlast centralnim bankama.

Đankarlo želi dolar koji se samostalno održava

U mišljenju za Volstrit Žurnal od 15. oktobra, J. Kristofer Đankarlo, bivši predsedavajući Komisije za trgovanje robnim fjučersima ili CFTC, tvrdio je da bi dolar mogao da izgubi svoj status u budućnosti.

To bi moglo posebno da se desi zbog drugih zemalja koje uvode digitalne valute. Odgovor je, tvrdio je, da se stvori novi oblik dolara.

"Predlažemo digitalni dolar - blokčein protokol koji vlada ne može da kontroliše, kreiran i održavan od strane nezavisnih nevladinih grupa, kojim upravljaju banke i druge organizacije koje su pouzdane za plaćanje", objasnio je.

Đankarlo je nastavio:

„Novac unet u sistem zamenio bi se za američke digitalne dolare na blokčeinu, a gotovina bi bila pohranjena na posebnim depozitnim računima koje održavaju Federalne rezerve.“

Koliko decentralizovan?

Za razliku od mnogih bankarskih izvora koji su razgovarali o digitalnoj valuti, koncept digitalnog dolara direktno nagoveštava decentralizaciju moći nad novcem.

Iako ne smatra da centralne banke treba da izgube sposobnost kontrole nacionalnih valuta, Đankarlo ipak tvrdi da će, sjajnom digitalnom valutom, SAD smanjiti privlačnost dolara. Upozorio je:

„Značajni akteri, uključujući centralne banke i platforme društvenih medija, mogu da pokrenu nove valute u narednih nekoliko godina. Kako njihove mreže rastu, na kraju bi mogle da naruše status dolara kao najpopularnije valute za međunarodnu razmenu."

Đankarlo je uporedio potencijalni pad dolara sa gubitkom moći funte nakon Drugog svetskog rata.

Primećuje da globalne rezervne valute dolaze i odlaze u redovnim intervalima i navodi knjigom Sajfdina Amosa „Bitcoin Standard“.

Za Amosa je razlog za to vezan za loše rukovanje valutom od strane vlade, uključujući otvoreno mešanje u emitovanje i vrednost valute. Napuštanjem zlatnog standarda, tvrdi, sudbinu modernih fiat valuta je pod znakom pitanja, uključujući i dolar.

Kako je Cointelegraph izvestio u međuvremenu, Đankarlo je ranije rekao da očekuje da 2019. godine postane polazna tačka za usaglašeni međunarodni odgovor regulatornih agencija na kriptovalute.