Endrju Bustamante, navodno bivši agent CIA, tvrdi da je blokčein “veoma snažna stvar” koja predstavlja pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti. Bustamante, koji se specijalizuje za objavljivanje “life-hacks”, zasnovano na njegovom znanju o špijunaži, dao je svoje primedbe u subreddit temi 22. decembra.

Bustamante je navodno i veteran američkog ratnog vazduhoplovstva i savetnik Fortune 10. On je spomenuo blokčein kao odgovor na pitanje u subreddit temi, na internet forumu Reddit, koje je posvećeno Bustamante-ovu “Svakodnevnu špijunažu” - što on naziva “integrisanom platformom za obrazovanje i obuku koja podučava međunarodnu taktiku špijunaže u korist svakodnevnog života.”

Jedan reddit korisnik je pitao Bustamante-a šta on misli da predstavlja “najveću pretnju državnoj bezbednosti SAD-a u sledećim godinama?” dajući nekoliko mogućih odgovora kao što je “Rusija”, “klimatske promene, “Iran” ili “Severna Koreja?”, na šta je Bustamante odgovorio:

“Blokčein tehnologija nije šala. To je veoma snažna stvar, prva osoba koja otkrije kako da se hakuje, manipuliše ili sruši je onaj koji pobeđuje.”

Dok bivši CIA činovnik nije dalje objasnio svoja zapažanja, on je na odgovor drugog reddit korisnika, koji ga je pitao da dalje pojasni pitanje blokčein naspram razvoja u kvantnom računarstvu odgovorio sa “dobro ukazivanje!!!”

Bustamante-ova izjava je izazvala diskusiju o mogućnosti da će kvantno računanjw “zauvek izmeniti” kriptografsku zaštitu koja podržava blokčein - i time podržava Bustamante-ov “sruši ga” argument.

Ostali su u međuvremenu pokušali da raspoznaju različita značenja na osnovu oskudnih informacija datih u Bustamanteovom komentaru.

Jedan Reddit korisnik je predložio da bi njegov komentar mogao da se odnosi na “stalnu mogućnost anonimnih transakcija koji se mogu desiti” na zamerku Endrjua o blokčeinu kao jedna od glavnih pretnji nacionalne bezbednosti. Drugi je ukazao na potencijal za “falsifikovane” podatke - na primer otmica blokova u svrhu dezinformacije” - koji bi navodno postali još pogubniji kada bi se skladištili u nepromenjivom blokčein sistemu.

Poslednji primer (iz oktobra) kada su blokčein i navodne geopolitičke spletke i obaveštajna zajednica stigli u sklopu iste naslovne strane, bilo je kada je američko Ministarstvo pravde (DoJ) optužilo sedam policajaca iz Glavne obaveštajne direkcije (GRU) Rusije za globalni hakerski napad finansiran sa kriptom i dezinformacione operacije.

U julu, Ministarstvo pravde je takođe optužilo dvanaest pojedinaca iz dve jedinice GRU-a da koriste kripto - navodno ili rudareno ili dobijeno “drugim sredstvima” - da bi podstakli napore da se hakuju računarske mreže povezane sa Demokratskom strankom, predsedničkom kampanjom Hilari Klinton, Državnim odborima i tehnološkim firmama koje su učestvovale u organizaciji izbora u SAD.

 

Pripremio: Marko Mihajlović