Bivša predsednica američke federalne Korporacije za osiguranje depozita (FDIC) rekla je da smatra da Federalna rezerva (Fed) treba ozbiljno da razmotre ideju o digitalne valute koju emituje centralna banka (CBDC), 8. juna objavljeno na Yahoo! Finansije.

U svom obraćanju, bivša predsednica FDIC-a Šeila Bejr je naglasila da su "u proteklih 10 godina je pozitivno dokazano da su monetarni alati veoma neadekvatni za podsticanje širokog ekonomskog rasta", dodajući:

"Super bogati su postali mnogo bogatiji, dok se srednja klasa mučila."

Bejr prvi put predlaže kriptovalutu kao što je bitkoin (BTC) kao način za poboljšanje postojećih novčanih alata, naglašavajući da je "na žalost za g. Nakamotoa, anonimnog tvorca BTC-a ,bitkoin je nesrećno propao kao način plaćanja".

Bejr dalje opisuje hipotetičku digitalnu valutu FedCoin, koju će emitovati i podržati Federalne rezerve. Pošto FedCoin emituje Fed, to će rešiti probleme bankarskih poslova u vreme finansijskog stresa, jer "po definiciji, Fed uvek može da ostvari finansijske dobitke". Prema Bejru, FedCoin bi mogao eliminisati potreba za proverom računa, a time i troškova njihovog održavanja, kao i smanjenja provizije za razmenu između banaka i kreditnih kartica za mala preduzeća.

Međutim, Bejr primećuje da bi "masovno prebacivanje sa bankovnih računa u CBDC moglo imati ozbiljno negativne posledice za raspoloživost kredita s obzirom da se banke oslanjaju na depozite za finansiranje kredita".

Objašnjavajući dalje, Bejr piše da bi trgovce na malo mogli da privuku niži troškovi korišćenja CBDC-a, a da bi to moglo da podstakne da fiat novac brzo migrira sa depozitnih računa u digitalne novčiće".

Ipak, Bejr piše da iako bi ova nova vrsta banaka bila "vrlo loša za bankarski sistem, ali i Fed", Federalna banka još uvek mora "ozbiljno shvatiti procenu relativnih prava emitovanja sopstvene digitalne valute ":

"Ako ne budu pratili ovu tehnologiju, ne samo da bi bankarstvo moglo da bude poremećeno - već bi i sam Fed mogao biti u opasnosti."

Zemlje širom sveta počele su da razmatraju i CBDC: krajem maja, Banka Engleske izdala je radni dokument o digitalnim valutama izdatim centralnoj banci, a prošle nedelje je centralna banka Tajlanda otkrila da razmišlja o izdavanju sopstvene kriptovalute.


 

Pripremio: Nikola Tasić