Solidus Labs je prikupio 3 miliona dolara za borbu protiv manipulacije kripto tržištem, navodi se u saopštenju za štampu koje je podelio Cointelegraph 20. februara.

Solidus Labs je kompanija za nadzor trgovine čiji tim uključuje bivše Goldman Sachs finteh inženjere. Izveštaji kompanije koji pomažu i tradicionalnim i kripto usmerenim dobavljačima usluga podstiču usklađenost prilikom trgovanja digitalnom imovinom.

Kroz nedavnu rundu finansiranja, koju je predvodila izraelska kompanija za ulaganje preduzetnog kapitala Hanaco Ventures, tim planira da dalje razvija svoje kripto orijentisane alate za nadzor tržišta koji su dizajnirani za finansijske institucije i berze u interakciji sa kripto imovinom.

Uvođenjem veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja, Solidus analizira trgovinske obrasce i detektuje anomalije u realnom vremenu, omogućavajući odgovornim službenicima da odmah reaguju.

Prema saopštenju za medije, Solidus Labs softverska aplikacija kao usluga je uspela da smanji lažne pozitivne efekte trgovanja za 30% do sada, što je navodno doprinelo poboljšanju tehnika otkrivanja manipulacija.

U decembru 2018. godine, Istraživačka mreža društvenih nauka je otkrila da postoje hiljade trgovačkih grupa za “pump-and-dump” kod popularnih aplikacija za razmenu poruka. Njihova studija navodno je identifikovala 4.818 pokušaja “pump-and-dump” između januara i jula 2018. godine, na osnovu podataka koji su uklonjeni iz platformi za razmenu poruka Telegram i Discord.

Nedavno je komesar u Komisiji za trgovinu robnim fjučersima SAD-a tvrdio da je odluka Komisije za hartije od vrednosti da odbaci fond berzanskog indeksa bitkoina (BTC), tvrdeći da potencijalna manipulacija kripto tržištem ne bi trebalo da bude prepreka za odluku.

Komesar je razradio da se može manipulisati bilo kojim proizvodom sa dovoljnim resursima, dodajući da se baziranje proizvoda na indeksu, a ne na robi, u stvari može koristiti kako bi se potencijalna manipulacija učinila znatno manje verovatnom.

 

Pripremio: Nikola Mosurović