U intervjuu za CNBC 8. maja, Geri Kon, bivši predsednik Goldman Saksa i bivši glavni ekonomski savetnik američkom predsedniku Donaldu Trampu, veruje da će doći do pojave svetske kriptovalute u budućnosti, ali će to biti novčić koji se "mnogo lakše razume" od bitkoina.

Kon je rekao CNBC-u da misli da će doći do pojave "svetske kriptovalute u nekom trenutku, da će je svet razumeti i da neće biti bazirana na ceni rudarenja, ceni struje i ostalih stvari."

Bitkoin rudarenje se zasniva na tome da rudari koriste kompjutere kako bi rešili matematičke probleme i napravili novi blok, a za to dobijaju nagradu ( Proof-of-Work koncept). U oktobru prošle godine, izračunato je da je bitkoin trošio 56 miliona kilovati struje na dan po ceni od 6,7 miliona dolara.

Kon je pojasnio da "ne veruje previše u bitkoin", ali "veruje u blokčein tehnologiju". Takođe je dodao da će novčić budućnosti "najverovatnije imati neki deo blokčein tehonologije u sebi:

"Biće mnogo lakše razumeti kako je napravljen, kako se kreće i kako ga ljudi koriste."

Kada je bio upitan o izveštajima da Goldaman Saks planira da ponudi razne opcije za trgovanje sa bitkoinom, Kon je rekao: "Oni treba da urade ono što misle da je najbolje za njihove akcionare." Kon tvrdi da on nema nikakve akcije u Goldman Saksu.

Kon je rekao Blumbergu danas da planira da "otvori regulisanu banku, ali u digitalnom svetu", posle napuštanja Trampove administracije ovog marta:

"Imam ideju za kompaniju... bio bi to interesantan koncept pošto imam već ogromno znanje iz sveta bankarstva."

Bivši direktor Goldman Saksa, Majk Novogratz, je finansirao i trenutno vodi sopstvenu banku za kriptovalute, Galaxy Digital, koja je prema saznanjima angažovala bivšeg izvršnog direktora Goldman Saksa za svog direktora operacija.


 

Pripremio: Stevan Kostić