Bivša fudbalska zvezda Liverpula Majkl Oven sklopio je dil sa singapurskom Global Crypto Offering Exchange (GCOX) kako bi izdao sopstvenu kriptovalutu pod nazivom OWN novčić, izveštava Blumberg 21. marta.

OWN tokeni, koji će biti lansirani narednog kvartala, biće korišćeni za kupovinu robe ili donacije dobrotvornim organizacijama koje bi odabrali sportisti. OWN će takođe biti povezan sa fudbalskim centrima koje Owen razvija.

Taj potez je usledio nakon odluke filipinskog boksera i političara Manija Pakjaoa, koji će postati prva poznata ličnost koja će pokrenuti svoj token na platformi, pod nazivom PAC novčić, izveštava Inquirer 13. marta.

GCOX je startap zasnovan na blokčeinu koji omogućava poznatim ličnostima da kreiraju sopstvene digitalne valute nazvane "Celebrity Tokens" koje fanovi mogu koristiti za plaćanje ekskluzivnog sadržaja poznatih.

Prema Bitcoin Exhange vodiču, ideja o stvaranju GCOX-a najpre je nastala u februaru 2017. Kreatori tvrde da je ovaj projekat "prva menjačnica na svetu koja pomaže poznatim ličnostima da kreiraju sopstvene kriptovalute." U međuvremenu, postoje slični igrači poput TokenStars-a koji sebe nazivaju "prvom kompanijom koja je masovno tokenizovala poznate ličnosti."

Poznati širom sveta nastavljaju stvaranje vlastitih digitalnih valuta uprkos upozorenjima Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove SAD-a (SEC) da bi inicijalne ponude novčića (ICO) koje podržavaju poznate ličnosti mogle biti nezakonite, kako je objavljeno u novembru 2017. godine.

7. marta, regulatori Nju Džerzija su poslali nalog za obustavu rada organizatorima ICO-a Bitcoiin2Gen (B2G), koji je u februaru podržao Stiven Sigal. 6. marta, Young Dirty Bastard, sin Ol 'Dirty Bastard-a, pokojnog repera i producenta grupe Wu-Tang Clan, objavio je da pokreće sopstvenu kriptovalutu Dirty Coin (ODB).


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić