Bivši izvršni direktor zatvorene japanske bitkoin berze Mt. Gox, Mark Karpeles, mogao bi da provede deset godina u zatvoru zbog navodne pronevere, prema navodima  Nikkei-a 12. decembra.

Karpeles, koji je bio na čelu u Mt. Gox tokom velikog haka 2014. godine u kojem je ukradeno 850.000 BTC-a (2,87 milijardi dolara), ponovo je negirao bilo kakve prekršaje.

Na sudu u Tokiju, tužioci su pročitali optužnicu protiv Karpelesa, koja je ograničena na Japan kao uslov za njegovu kauciju, tvrdeći da je ukrao sredstva u vrednosti od 340 miliona jena (3 miliona dolara). Tužilaštvo je zatražilo desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog navodne pronevere Karpelesa.

Iako nije imao veze sa hakom, Karpeles je privukao pažnju vlasti kao deo istrage o tome kako je Mt. Gox izgubio toliko novca.

Javno se izvinio svojim klijentima koji su pogođeni hakerskim napadom i više puta je naglašavao da on nema veze sa tim.

Berza nastavlja sa sprovođenjem postupaka koji bi obnovili materijalne gubitke koje su pretrpela fizička lica.

Prema navodima Nikkei-a, Karpeles je na suđenju negirao da je samostalno "hakovao i ukrao" novac, kao i da je manipulisao berzom Mt. Gox i koristio proneverana sredstva za plaćanje zakupa nekretnina, nameštaja i poslovnih akvizicija.

Ostaje nepoznato kada će suđenje biti završeno.

Japan nastavlja sa zaštitom svog lokalnog sektora kripto berzi pošto je drugi veliki hak u januaru, kripto berze Coincheck, doveo do gubitka NEM novčića u vrednosti od 534 miliona dolara.


Pripremio: Nikola Tasić