Švajcarska blokčein mreža identiteta Concordium unajmio je bivšeg premijera Danske i generalnog sekretara NATO Anders Fog Rasmusena kao strateškog savetnika, potvrdila je kompanija u saopštenju za javnost 20. marta.

Fondacija Concordium, entitet koji rukovodi Concordium mrežom koja je pokrenula Proof of Concept u januaru, ima za cilj da se bavi implementacijom blokčeina u određenim oblastima sa iskustvom Rasmusena.

Bivši političar trenutno rukovodi Rasmussen Global-om, konsultantska firma koja je aktivna u raznim oblastima poput demokratije, transatlantskim odnosima i bezbednosnom politikom.

“Ako uzmemo u obzir ogroman opseg i dalekosežne potencijale Concordium mreže, ona je od suštinske važnosti Concordium fondaciji da iskoristi znanje onih koji imaju neprocenjivo strateško iskustvo”, izjavio je predsednik Concordium-a Lars Seier Kristensen u saopštenju za javnost.

"Anders će igrati ključnu ulogu u našim planovima za globalno proširenje u oblastima koji zahtevaju blokčein rešenje za bezbednu i privatnu komunikaciju, kao i da održi odnos sa državnim departmanima koji će imati koristi od njegove implementacije.”

Dok će se Rasmusenova saradnja fokusirati na identitet glasanja, Concordium teži da se postavi kao opštiji blokčein rukovodilac, olakšavajući vođenje evidencije za transakcije.

Raspravljajući u svom imenovanju, Rasmusen je takođe bio optimističan kada je u pitanju potencijal tehnologije.

“Mi tek počinjemo da vidimo koristi koje će tehnologija blokčeina doneti našim društvima, uključujući i naše demokratske procese”, dodao je on.

Kao što je izvestio Cointelegraph, glasanje je prošlo kroz dva ključna blokčein eksperimenta u martu, u opštinskim izborima u Denveru kao i u ruskim preliminarnim izborima unutar jedne političke partije, korišćenjem blokčein tehnologije u njihovim procedurama.


Pripremio: Marko Mihajlović