Direktor ruskog provajdera usluge plaćanja Qiwi, Sergej Solonjin tvrdio je da je bivši zaposleni u kompaniji iskoristio platne terminale za rudarenje bitkoine u 2011. godini. Programer, kojeg Solonjin nije imenovao, uspeo je da „izrudari“ 500.000 bitkoina, prema izveštaju od 25. jula koji je preneo novinski sajt Meduza.

Tokom svog predavanja u Moskovskoj školi za napredne komunikacije (MACS), Sergej Solonjin je rekao da je jedan od njihovih programera iskoristio platne terminale za rudarenje kriptovaluta. Uspeo je da izrudari 500.000 bitkoina u 2011. godini, u vrednosti od oko 5 miliona dolara te godine i 4 milijarde dolara danas. Solonjin je rekao:

"Najviše od svega, bio sam zapanjen količinom: za tri meseca je uspeo da „izrudari“ 500 hiljada novčića, što je onda koštalo 5 miliona dolara. A sada su to milijarde dolara."

Prema navodima sa sajta Meduza, Qiwi je uspeo da otkrije rudarsku aktivnost svog zaposlenog nakon što je primetio povećanu potrošnju električne energije od strane terminala tokom noći. Nakon što je otkriven, programer je odbio da se odrekne svog bogatstva i dao ostavku u kompaniji.

Solonjin je dodao da nakon što se vidi da će korišćenjem terminala za bitkoin rudarenje očigledno doneti više profita nego što ih je koristio na prvobitno planiran način, kompanija je pokušala da uspostavi sličnu operaciju sa svojim zaposlenim. Međutim, nakon tri meseca priprema postalo je jasno da je računarska snaga terminala već bila nedovoljna da bi se takmičila sa ostalim rudarima na bitkoin mreži.

Posle objavljivanja članka, Meduza je dodala ažuriranje kako bi pojasnila da bivši Qiwi programer ne može iskoristiti 500.000 izrudarenih bikoina, jer ih je u nekom trenutku izgubio.

Prošle nedelje, predsednik Odbora ruske Državne dume o finansijskim tržištima Anatolij Aksakov rekao je da će „rudari“ i vlasnici kriptovaluta u Rusiji biti regulisani postojećim zakonima o unutrašnjim prihodima. Aksakov je takođe rekao da će Državna duma izglasati zakon koji uređuje kriptovalute tokom jesenje sesije, objavio je Cointelegraph 18. jula.


 

Pripremio: Nikola Tasić