Američka berza kriptovaluta Coinbase uskoro će držati milion bitkoina (BTC) u svojim oflajn novčanicima (cold storage).

Prema podacima Longhash-a objavljenim 23. Januara, na oflajn novčanicima Coinbase-a se 1. januara nalazilo oko 970.000 BTC-a (8 milijardi dolara).

Coinbase nedeljama udaljen od milion BTC-a

Ako se nastavi trenutni rast, kompanija će do februara dostići nivo od 1.000.000 BTC-a.

Coinbase cold wallet balance, 2019-present

Bilans Coinbase oflajn novčanika, 2019-danas. Izvor: Longhash

Trend podvlači rastuće tendencije interakcije sa bitkoinom putem berzi, sa podacima Coinbase-a koji uključuju i privatne i institucionalne investitore.

Kako je izvestio Cointelegraph, nedavni pokušaji procene institucionalnih navika kada je u pitanju skladištenje bitkoina su ukazali na to da su berze izbor broj jedan za investitora.

Sada, uprkos nebrojenim hakerskim napadima na berze i drugim opasnostima od poveravanja trećim licima vašeg kripto bogatstva, čini se da korisnici uglavnom uopšte ne vole sami da kontrolišu svoje novčiće.

„Pojedinaca i institucija treba da nauče kako da samostalno čuvaju“, sažeo je Marti Bent u analizi tokom Crypt podkasta u četvrtak.

Proof of Keys bez reakcije

Sa 30 miliona korisnika registrovanih od lansiranja, Longhash primjećuje da je Coinbase berza sa daleko najvećim bitkoin saldom, mada i većina drugih vodećih trgovačkih platformi beleži porast salda.

Pristalice kriptovalute već dugo iritira jedan fenomen, poveravanje nekom drugom sa nečijim bogatstvom je ekvivalent podržavanju centralnog bankarstva.

Kontinuiran napor da se nadahnu vlasnici bitkoina da pomere svoje novčiće sa berzi i smeste ih u novčanike kojima oni upravljaju traje dve godine.

Uprkos javnom naporu koji se ogleda u događaju Proof of Keys, analiza novčanika berzi (sa nekoliko najbogatijih bitkoin adresa na svetu) pokazuje da poslednji događaj 3. januara nije pokrenuo masovna povlačenja.

"Očigledna dominacija i stalni rast Coinbase-a može biti zato što privlači veliki broj dugoročnih/institucionalnih investitora, koji se manje brinu zbog kratkoročnih promena cena", navodi se u analizi Longhash-a, uz sugestiju da institucije veruju u njihove kastodi usluge.