F2Pool je počeo da rudari blokove uz pomoć SegWit-a i za Bitkoin i za Lajtkoin. Gotovo odmah nakon što je F2Pool započeo da rudari uz pomoć SegWit-a, najveći kineski pulovi (mining pool) su hakovani i njihova procesorska snaga je dodeljena F2Pool-u, što je na kratko učinilo F2Pool najvećim pojedinačnim pulom na svetu.

Dan posle, F2Pool je prestao da rudari bitkoin blokove uz pomoć SegWit-a, ali je nastavio svoju podršku Lajtkoinu. Ovaj dvosmisleni pristup problemu skaliranja je zbunio najveći deo zajednice: da li F2Pool podržava Core ili Unlimited?

F2Pool testiranje

F2Pool je oprezan što se tiče prelaska na SegWit. Na osnovu trenutnog ponašanja, čini se kao da F2Pool želi da prvo podstakne aktivaciju SegWita na Lajtkoin mreži kako bi izvršio procene i analize njegovog uticaja na altkoin, a zatim i na Bitkoin mreži.

Od svih altkoina, lajtkoin je najsličniji bitkoinu u smislu strukture, filozofije i monetarne politike. Stoga, različita rešenja poput SegWita se mogu testirati na lajtkoinu pre nego što se primene na bitkoin.

Rešenja za bitkoin koja se sveobuhvatno testiraju na altkoinima, poput lajtkoina, će omogućiti programerima, preduzećima i rudarima da dobiju bolji uvid u mogućnosti, ograničenja i prednosti SegWit-a pre aktiviranja na Bitkoin mreži.

Zbunjenost zajednice

Zajednica je zbunjena u vezi stava F2Pool-a o SegWit-u i Bitcoin Unlimited-u. Vlasnik F2Pool-a, Van Čun je izjavio 29. marta za Cointelegraph: “Bitkoin se ne može i neće račvati.”

Većina zajednice je Čunovu izjavu shvatila kao njegovo odbacivanje Bitcoin Unlimited-a, čije prihvatanje bi prouzrokovalo parnično račvanje. Međutim, pošto bi i SegWit doveo do račvanja, zajednica je počela da sumnja u Čunove namere.

Sada je sasvim jasno da F2Pool neće podržati SegWit pre nego što njegova aktivacija na Lajtkoin mreži ne pokaže pozitivne rezultate.

Ako SegWit uspešno prilagodi (skalira) Lajtkoin mrežu dvostrukim povećanjem bloka, eliminacijom malijabilnosti (vrsta napada koji omogućava promenu jedinstvenog identiteta transakcije pre potvrde na mreži) i omogućavanjem dvoslojnih rešenja poput Lightning-a, F2Pool će verovatno podstaći aktivaciju SegWit-a kako bi rešio problem skaliranja na Bitkoin mreži.

Lightning

Luk Jr., programer u Bitcoin Core-u, smatra da Lightning mreža (dvoslojno ‘off-chain’ rešenje koje se može primeniti kako na Lajtkoin tako i na Bitkoin mrežu kao rezultat aktivacije SegWit-a) može da smanji veličinu bloka do 90%. Ako se uvede Lightning i sprovede SegWit-ovo dupliranje bloka, korisnici bi mogli da očekuju eksponencijalni rast veličine bloka.

“Vrlo je verovatno da ćemo imati Lightning protokol koji radi, pre nego što dođemo do tačke kada je 1MB nedovoljan. Ovo značajno poboljšava efikasnost upotrebe Blokčeina”, naveo je Luk Jr.