David Markus, šef Fejsbukove aplikacije za poruke - Messenger, najavio je da će sajt socijalnih medija istraživati moguće primene blokčein tehnologije, CNBC izveštava 8. maja.

“Formiram malu grupu, kako bih istražio najbolji način primene blokčeina na Fejsbuku, počevši od nule”,  Markus je podelio objavu u utorak popodne na svom ličnom profilu.

Markus vodi Messenger već četiri godine. U decembru, pridružio se berzi kriptovaluta Coinbase, kao član odbora. Fejsbuk, međutim, nije otkrio koliko je zainteresovan za primenu blokčeina.

Ovaj potez dolazi nakon što je Fejsbuk sproveo široku reorganizaciju svog proizvodnog tima. Od sada, kompanija će delovati pod tri divizije: grupom “porodične aplikacije”, “centralne usluge proizvoda” i “nova platforma i infra”, izveštava Recode u utorak.

U januaru, izvršni direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg, rekao je da će pregledati digitalne valute kako bi istražio njihov potencijal za osnaživanje pojedinaca. Naveo je da bi moć decentralizovanog sistema, kakav imaju kriptovalute, pomogla oduzimanju moći centralizovanim sistemima i prebaciti je u ruke pojedinaca.

U januaru ove godine, Fejsbuk je pokrenuo zabranu reklama za kriptovalute i ICO projekte. Zabrana je došla kao iznenađenje za neke, jer je osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, prethodno izrazio interesovanje za kriptovalute. Zakerberg je navodno želeo da prouči kako decentralizovana prodaja kriptovaluta može da osnaži pojedince i “koji je najbolji način za korišćenje u njihovom servisu”.


 

Pripremila: Kristina Ristin