Šef centralne banke Ujedinjenog Kraljevstva izjavio je da bi nova Fejsbukova libra kriptovaluta mogla imati stvarne slučajeve upotrebe ako uspe da se prilagodi regulatornim zahtevima, objavio je Financial Times (FT) 18. juna.

Govoreći na konferenciji centralnih banaka u Portugalu, Mark Karni, guverner Banke Engleske (BoE), izneo je mešovite stavove o libri.

Fejsbukov stejblkoin je izazvao predviđanja o vladinim blanko zabranama, nakon što su ga developeri predstavili ove sedmice.

“Guverner je rekao da je BoE bila tamo da garantuje finansijsku i monetarnu stabilnost i da će pažljivo i koordinirano razmotriti predloge od strane Fejsbuka na nivou G7, Banke za međunarodna poravnanja, Odbora za finansijsku stabilnost i MMF-a”, prenosi FT.

Karni je rekao da treba biti otvoren kada je libra u pitanju pre nego što Fejsbuk umanji nesigurnost regulatora. To, međutim, možda neće biti dovoljno za neke, budući da regulatori iz SAD-a već zahtevaju od kompanije da u potpunosti zaustavi dalji razvoj.

"S obzirom na problematičnu prošlost kompanije, tražim od Fejsbuka da pristane na obustavu bilo kakvih koraka u pravcu razvoja kriptovalute sve dok Kongres i regulatori ne dobiju priliku da ispitaju ova pitanja i preduzmu dalje korake", kongresmenka Maksin Voters, predsednica komiteta za finansijske usluge, piše u saopštenju objavljenom u utorak. Ona je dodala:

"Direktori Fejsbuka takođe bi trebalo da pred komitetom daju iskaze o ovim pitanjima."

Nasuprot tome, Karni predviđa da će libra najbolje biti prihvaćena u SAD-u, gde su kretanja male količine novca posebno spora i skupa.

Libra će naizgled biti samo jedan u nizu proizvoda, dok Fejsbuk još uvek ne otkriva dodatne detalje. Pojedini izvori takođe su izrazili sumnju u token iz tehničke perspektive; aspekti decentralizacije, pa čak i pitanje blokčeina, izgleda da nedostaju, kažu komentatori.