Fejsbuk je danas, 18. juna, objavio pismo o namerama za svoj dugo očekivani kripto i blokčein finansijski projekat.

Prema objavi, Fejsbukov globalni stejblkoin nazvan “Libra” funkcionisaće na izvornom i skalabilnom “Libra” blokčeinu i biće podržan rezervom sredstava koja su navodno “osmišljena da mu daju suštinsku vrednost”.

Fejsbuk navodi da je softver koji implementira Libra blokčein otvorenog koda kako bi se stvorio otvoren i interoperabilan ekosistem finansijskih usluga i šire prihvatanje.

Novom kriptovalutom upravljaće konzorcijum “Libra Association” koji će nadgledati razvoj ekosistema.

Novčić će olakšati plaćanje širom različitih Fejsbukovih platformi, uključujući WhatsApp i Instagram, što novom novčiću daje potencijal da dostigne milijarde ukupnih korisnika na globalnom nivou.

Današnje objavljivanje tehničkih specifikacija novčića okončava nekoliko meseci spekulacija i izveštaja iz nepoznatih izvora o prirodi novčića i njegovom razvoju.

Tržišni analitičari pozdravili su razvoj kao veliki korak napred za usvajanje kriptovalute i Fejsbuk kao kompaniju. Spenser Bogart, generalni partner investicione kompanije Blockchain Capital iz San Franciska, rekao je:

"Napori Fejsbuka u tom prostoru imaju potencijal da budu jedan od, ako ne i najznačajniji spoljni katalizatori za usvajanje bitkoina i kripta u istoriji ove tehnologije."

Nedavni izveštaji navode da će testnet za Fejsbukovu platformu Libra biti predstavljen kasnije ove sedmice. Fejsbuk je navodno dobio podršku od desetina firmi, uključujući platne servise kao što su Visa, Mastercard i PayPal, kao i od Uber-a.

Anonimni izvor iz južnoameričke platforme za elektronsku trgovinu Mercado Libre rekao je za Cointelegraph Brazil da će kompanija integrisati Libru kao oblik plaćanja.