Finco Services iz Delavarea pokrenuo je tužbu protiv Fejsbuka na sudu u Njujorku, 10. oktobra, zbog tilda linija u logotipu koji Fejsbuk koristi za svoj token libra. Tužitelj tuži i svog bivšeg dizajnera, koji je uradio logotip za Fejsbuk, zbog ponovne upotrebe dizajna.

Logo

Finco Services protiv Fejsbuka navodi kršenje zaštitnih znakova, nelojalnu konkurenciju i „lažno označavanje porekla“ zbog korišćenja logotipa koji jako liči.

Kompanija pruža internetske bankarske usluge putem mobilne aplikacije, poslujući pod imenom Current. Godine 2016, platila je kompaniji Character SF da dizajnira logotip za brend, koji je registrovan pri američkom Uredu za patente i zaštitne znakove.

Ova registracija obuhvatila je brojne poslovne aktivnosti, posebno uključujući „u vezi sa softverskom aplikacijom za mobilni računar koji se koristi za omogućavanje transakcija zasnovanih na kriptovaluti“.

„Reciklirani“ dizajn

Problem je nastao kada je Fejsbuk takođe prešao na Character SF, tražeći brendiranje svoje predložene kriptovalute, libra.

Rezultirajući dizajni imaju brojne oblike tilde, ali proizvedeni Calibra logo je gotovo identičan logotipu koji Finco koristi za trenutnu aplikaciju i debitne kartice.

Generalni direktor Fejsbuka Mark Zukerberg će svedočiti pred Kongresom 23. oktobra, kada je reč o namerama njegovih kompanija za valutom libra.