Blokčein bi mogao biti rešenje za bitke koju korisnici društvenih mreža vode protiv zloupotrabe njihovih privatnih podataka i sadržaja, objavljeno je 21. Marta u  RBC Capital Markets.

U razgovoru za CNBC, usled tekućeg skandala o privatnosti podataka na Fejsbuku, analitičar RBC Mič Stivs izjavio je kako je blokčein "ono ka čemu idemo dugoročno" s obzirom na integritet podataka na mreži.

"U budućnosti neko poput vas neće morati da daje svoje fotografije Fejsbuku", izjavio je Stivs za mrežu Fast Money segment.

"Umesto toga, mogli biste samo da delite tu fotografije sa ljudima, a zatim bi mogli da je pratite i da se pobrinete da se ne deli ni sa kim ko dobije pristup vašim podacima."

Dok blokčein tehnologija do sada nije napravila prodor u glavne tehničke postavke društvenih medija, nastavljaju da se pojavljuju alternative na bazi blokčeina, od društvenih mreža za upoznavanje do zajednica kao što je Steemit.

Kao što Stivs primjećuje, da i ako tehnologija nudi transparentnost, korisnici Fejsbuka širom sveta još uvek neće imati potpunu kontrolu nad svojim podacima.

"Jedan problem koji se ne rešava je taj što vam neće biti dopušteno da zaustavite korišćenje podataka", nastavio je o trećim licima koja dele vaš sadržaj koji njima postaje dostupan bez vašeg odobrenja na osnovu uslova o korišćenju podataka.

"Recimo da je Fejsbuk odlučio da proda vašu fotografiju nekom oglašavaču ... moćićete da uočite da se ta transakcija dogodila, ali ne biste bili u mogućnosti da sprečite da se ta transakcija dogodi."

U onome što se sada može videti sa nagoveštavanjem ironije, u januaru je Fejsbuk zabranio reklamiranje kriptovaluta preko svoje platforme zbog toga što ih je opisao kao "obmanjive promotivne prakse".


 

Pripremio: Nikola Mosurović