Iako je P2P prodaja oružja preko Facebook-a zabranjena, primena zabrane je, kako se pokazalo, teška, pa i nemoguća.

U januaru 2016-te godine, Facebook je objavio da je P2P prodaja oružja preko tog sajta zabranjena, iako se ranije obavljala bez prethodnih provera. Zabrana je bila odgovor na pritisak lobista protiv oružja, koji su sajt optužili da je praktično postao “tržni centar“ za ilegalnu prodaju oružja.

Nakon zabrane, Amnesty International je tvitovao:

“Facebook zabrana prodaja oružja je pozitivan korak ka okončanju oružanog nasilja i smanjenju broja oružja.“

Facebook kao medijum prodaje oružja

Facebook se uzdržavao od prikazivanja reklama za prodaju oružja.

Smernice za Facebook reklame ne dozvoljavaju prodaju oružja, municije i ekspoloziva. Oni su navedeni kao zabranjeni sadržaji. Međutim, Forbes je par meseci nakon zabrane dao izveštaj da se praktično svaka puška koja vam može pasti na pamet i dalje prodaje preko Facebook-a, uz flagrantno kršenje politike sajta. Prodavci su se okrenuli privatnim grupama kako bi bili sigurni da prodaja oružja nije vidljiva od strane opšte javnosti.

Jedan od problema sa primenom zabrane je činjenica da se Facebook isključivo oslanja na prijavu neprikladnog sadržaja od strane ostalih korisnika. Facebook ne koristi algoritme za otkrivanje potencijalne prodaje oružja. A budući da se prodaja vrši preko privatnih grupa, one se retko prijavljuju.

Facebook messenger

Forbes je potvrdio da su neki prodavci spremni da primaju novac preko Facebook Messenger-a. Meinstrim mediji nisu obrazložili te tvrdnje.

Međutim, bitkoin i dalje dobija nezasluženu pažnju. U svakom slučaju mediji naglašavaju i ističu bitkoin. Bitkoin je samo sredstvo transfera vrednosti, alakta koju koriste i obični korisnici i kriminalci, a prodaja se obavlja i nevezano za bitkoin.