Dejvid Markus, šef Fejsbukovog Calibra projekta, naglasio je da korisnici Libre neće morati da veruju Fejsbuku, navodi se u objavi od 3. jula.

Markus je ponovio da Fejsbuk nije jedini član Libra Network-a, kao i da se odriču kontrole nad mrežom. Navodi dalje u objavi:

“Fejsbuk neće kontrolisati mrežu, valutu ili rezervu iza nje. Fejsbuk će biti samo jedan od više od stotinu članova Libra Asocijacije u vreme lansiranja. Nećemo imati nikakva posebna prava ili privilegije.”

Prestanak kontrole nad infrastrukturom koja stoji iza Libre je upravo ono što je direktor Polychain-a Čarson Vi rekao da je najbolja strategija za Fejsbuk. Na Consensus 2019 blokčein konferenciji u maju, Čarlson Vi je rekao:

“Mislim da bi strateški potez za Fejsbuk zapravo bio izgradnja javne infrastrukture. I da bi javna infrastruktura mogla biti ugrađena na sve Fejsbuk platforme, koje su naravno vlasničke. Ali ta javna infrastruktura, ako ne pokušaju da je poseduju, mislim da će tamo imati najveći uspeh.”

Markus je rekao i da dok Fejsbuk poseduje kripto novčanik Calibra kao podružnicu, nijedan finansijski podatak neće biti dostupan Fejsbuku. Štaviše, on kaže da su korisnici slobodni da koriste različite kastodi i ne-kastodi novčanike različitih kompanija za skladištenje i obavljanje transakcija sa Librom.

Jedan ne-kastodi novčanik koji je nedavno najavljen je ZenGo, koji je pružio demonstraciju proof-of-work koncepta za podršku za Libru. Ovaj novčanik navodno eliminiše potrebu za skladištenjem privatnih ključeva korišćenjem ključa koji se distribuira između više strana, umesto da postoji kao jedan niz karaktera.

Markus kaže da na kraju korisnici ne moraju da veruju u Fejsbuku kako bi koristili Libru:

"Zaključak: nećete morati da verujete Fejsbuku kako biste koristili Libru. A Fejsbuk neće imati nikakvu posebnu odgovornost nad Libra Network-om... Bili smo jasni u našem pristupu razdvajanja finansijskih podataka i nastavićemo da ispunjavamo svoje obaveze i naporno radimo kako bismo pružili realnu korist."

Najava je usledila samo dan nakon što su članovi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država zatražili da Fejsbuk obustavi razvoj Libre, dok se dodatno ne ispita.

Saslušanja u Senatu i Predstavničkom domu - na kojima će se navodno pojaviti Markus - zakazana su za 16. i 17. jul.