Direktor Fejsbukovog blokčein tima Dejvid Markus je objavio da napušta svoju poziciju u odboru američke kripto berze Coinbase u petak, 10. avgusta, u izjavi objavljenoj u medijima.

Markus, koji se priključio odboru berze u decembru 2017. i koji je poveo tim za razvoj blokčeina u Fejsbuku u maju, je rekao da misli da je “prikladno” da ode.

“Zbog nove grupe koju pravim u Fejsbuku koja će se baviti blokčeinom, odlučio sam da je prikladno da napustim Coinbase-ov odbor.”

“Impresioniran sam talentom i posvećenošću koju je imao tim pod mojim vođstvom, i želim im sav uspeh koji zaslužuju u budućnosti.”

Ova odluka dolazi usred glasina u kojima se pominje Fejsbukova potencijalna kupovina Coinbase-a. Prošlog meseca, Fejsbuk je dozvolio Coinbase-u da se reklamira na njihovoj platformi, i time digao zabranu reklamiranja koja je doneta u januaru.

Mediji su takođe preneli da postoji “sukob interesa” kod Markusa i da je to jedan od razloga njegovog odlazka iz Coinbase-a.

Prema portparolu Fejsbuka koji je govorio za CNBC, ovaj potez je donet kako bi se izbegao eventualni sukob interesa a ne zato što on postoji.

“Pod Dejvidovim vođstvom Fejsbuk planira da postane vodeći igrač u kripto svetu”, izjavio je Rajan Gilbert, partner u Propel Venture Partners i investitor u Coinbase-u prilikom svoje izjave koju je dao u subotu.

“Ko zna, možda jednog dana kupovina Coinbase-a bude na stolu.”

 

Pripremio: Stevan Kostić