Direktor Fejsbuka Mark Zukerberg je rekao da je digitalnom svetu potreban nadzor, spominjući vladinu regulativu kao potencijalno rešenje, ali nazivajući samoupravu u zajednici "još jednim, a možda čak i boljim načinom."

"Jedno od velikih pitanja za narednu deceniju je: kako treba da upravljamo velikim novim digitalnim zajednicama koje je internet omogućio", rekao je Zukerberg u Fejsbuk postu 9. januara.

Post za narednu deceniju

U prilično dugoj objavi, Zukerberg je detaljno usredsredio pažnju na narednu deceniju izdvajajući nekoliko tema, uključujući digitalno upravljanje - područje koje se takođe odnosi na digitalni ekosistem koji se nalazi u kripto prostoru.

Zukerberg je ukazao na rad na društvenim medijima, uključujući Fejsbuk, u osnovi ističući da ekosistem ne može biti bez kompromisa. „Kao između slobodnog izražavanja i sigurnosti, ili između privatnosti i primene zakona, ili između stvaranja otvorenih sistema i zaključavanja podataka i pristupa“, rekao je izvršni direktor i dodao:

„Retko je da ikada postoji jasno ‘tačan’ odgovor, a u mnogim je slučajevima toliko važno da se odluke donose na način koji se čini legitimnim za zajednicu. Iz ove perspektive, mislim da privatne kompanije ne bi trebalo da donose toliko važnih odluka koje se tiču osnovnih demokratskih vrednosti."

Kao odgovor na zahtev za dodatnim pojašnjenjem, predstavnik Fejsbuka je uputio Cointelegraph na članak o mišljenju koji je Zukerberg napisao za Vašington Post 30. marta 2019.

Industrija kriptovaluta takođe oseća borbu protiv takvih kompromisa. Jedan takav primer uključuje dilemu oko pravila poznavanja klijenta (KYC) i kripto berzi.

U dokumentu o važnosti KYC-a, Barclays je objasnio da ove mere pomažu u smanjenju kriminalnih aktivnosti.

S druge strane, pružanje osetljivih dokumenata centralizovanim entitetima, poput identifikacionih slika i privatnih informacija, može naštetiti korisnicima u slučaju haka.

U avgustu 2019. godine Binance je pretrpeo značajno kršenje usled čega su objavljene osetljive informacije o klijentima putem interneta, objavio je Cointelegraph. Milioni kupaca takođe su pretrpeli štetu kao rezultat haka Equifax-a u 2017. godini.

Pitanje regulative

Prema Zukerbergu, regulativa može biti potencijalno rešenje za dilemu upravljanja zajednicom, jer takve vladine smernice mogu pružiti dalju opštu validnost, više nego da kompanije utvrde svoja pravila.

Zukerberg je spomenuo želju za regulatornom jasnoćom u nekoliko oblasti, poput izbora i privatnosti.

Izvršni direktor Fejsbuka je spomenuo i samoupravu u zajednici kao drugu opciju, navodeći projekat na kojem radi Fejsbuk u vezi s tim pitanjem.

Kripto prostor je takođe osetio rastuće probleme u smislu nedostatka propisa.

U decembru je Cointelegraph izvestio o pet zemalja koje su izvršile najveće promene regulatornih pravila tokom 2019. godine.