Pored toga što je hak Bitfinex-a objašnjen, svaki put kad padne cena bitkoina, kao što smo videli u prethodnih nekoliko dana, nekoliko neosnovanih činjenica su se tendeciozno pojavile kao verodostojni uzroci.

Ovaj članak se bavi uzrocima koji utiču na cenu bitkoina uprkos opšte prihvaćenom stavu među korisnicima. Slučaj u fokusu se desio između petka 29. jula i 1. avgusta, kada je cena pala za više od 50 dolara, sa 650 dolara na 603 dolara.

Zbog čega se to desilo?

Faktor propisa Evropske Unije?

Postoji mišljenje da je trenutna cena odraz predloga zakona EU. Ideja je da se prikupe, obrade i registruju lični podaci, a ponekad i razmene podatke o Bitcoin-ima i drugim korisnicima kriptovaluta sa relevantnim organima. Anonimnost bitkoina daje veću slobodu njegovim korisnicima. Ovaj stav podržava činjenicu da je strah od propisa uticao na tržište.

Hard Fork

Jedno pitanje je pokrenuto iza zatvorenih vrata sastanka između bitkoin rudara i bitkoin core developera. Iako rezime sastanka nije objavljen, postoje sugestije da Bitcoin Core nije podržao svoj navodni sporazum sa kineskim rudarima u vezi skaliranja, što je dovelo do gubitka poverenja.

Prema ispitivanju koje je obavio Coin Dance Bitcoin, više od 82% ispitanika je na pitanje: “Da li mislite da Bitcoin mrežu treba hard fork-ovati kako bi povećali veličinu bloka?“ odgovorilo: “Da“, dok je preko 17% odgovorilo “Ne“. Iako ovo istraživanje ne može biti smatrano kao relevantno, nagoveštava veliku različitost mišljenja u zajednici.

Efekat prepolovljavanja

Možda iznenađuje da je pad vrednosti bitkoina povezan sa prepolovljavanjem nagrade za rudarenje. Postoji mišljenje da bitkoin rudarenje postaje manje profitabilno za male operacije, posebno od prepolovljavanja (halving) 9. jula, čiji efekat se sada oseća. Drugo mišljenje kaže da je cena bitkoina porasla usled hajpa oko halving-a i da je to samo korekcija do prirodnog stanja. Takođe je rečeno da pošto vrednost bitkoina nije vrtoglavo skočila kako se očekivalo posle prepolovljavanja, već podigla malo na osnovu špekulacija, korekcija vrednosti je stvorila paniku.

Jačanje ETH-a i ETC-a

Postoje insinuacije da su ljudi koristili BTC da bi kupili ETC. Postoje mišljenja da je hard fork uticao na rast vredenosti ETC-a.

Jos jedna škola mišljenja smatra da iz perspektive tržišnih kretanja, još uvek nema pravog odgovora na pad vrednosti bitkoina.