Kripto propisi Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF) će biti okidač za prelazak kriminalnih aktivnosti sa bitkoina (BTC) na novčiće fokusirane na privatnost, smatraju stručnjaci.

Kriminalci do danas uglavnom koristili BTC i ETH

Dejvid Jevans, izvršni direktor kompanije za praćenje kripto transakcija CipherTrace, podelio je 21. oktobra svoje komentare o kriminalnoj upotrebi kriptovaluta na panelu Komore za digitalnu trgovinu.

Tokom tribine Jevans je tvrdio da su poznate kriptovalute poput bitkoina i itera (ETH) trenutno najpopularnije među kriminalnim akterima do sada zbog svog dobrog brenda, lakoće kupovine i unovčavanja ovih novčića. Jevans je naglasio da 95% onoga što CipherTrace identifikuje kao kriminalnu aktivnost zaista koristi popularnije kriptovalute poput bitkoina i itera.

Neželjene posledice

Jednom kada budu nametnuti, globalni kripto propisi poput pravila FATF vezana za putovanja, koja zahteva od berzi da prikupljaju lične podatake korisnika, imaće neželjene posledice poput pritiska kriminalne aktivnosti na novčiće fokusirane na privatnost poput Monero-a (XMR) i Dash-a (DASH), upozorio je Jevans.

Prema izvršnom direktoru CipherTrace-a, napori za deanonimizaciju regulatora samo će od BTC-a stvoriti nešto što više liči na bankarsku uslugu. Jevans je rekao:

"Kako dobijemo više ove deanonimizacije i ona više liči na bankarstvo, mislim da će neželjena posledica biti  sve veća upotreba novčića fokusiranih na privatnost."

15. oktobra CipherTrace je objavio da je proširio svoju kripto platformu da prati 700 tokena, napominjući da sada može da prati „više od 87% obima svih transakcija “ prvih 100 kriptovaluta poput itera, tetera (USDT) i bitkoin keša (BCH) i lajtkoina (LTC). Međutim, kompanija je Cointelegraphu rekla da novčiće fokusirane na privatnost poput monero-a neće podržati na platformi u skoroj budućnosti.

Sredinom septembra OKEX Korea, južnokorejska filijala najveće globalne kripto berze OKEx, je zvanično objavila da će ukloniti sa liste novčiće fokusirane na privatnost uključujući Monero, Dash, Zcash (ZEC), Horizen (ZEN) i Super Bitcoin (SBTC).