Federalni istražni biro (FBI) SAD-a opisao je ono za šta smatra da su konzistentne teme koje se provlače kroz lažne ICO projekte. Viđenje biroa je podeljeno u intervjuu za holandski portal o finansijskim vestima "Paypers" 19. februara.

Prema FBI-u, ključne strategije prevara uključuju lažno prikazivanje profesionalnog iskustva njihovih direktora, lažne predstave o tome koliko je ICO zaradio u industriji, i nerealna obećanja o potencijalnom profitu od kupovine tokena:

"Kao i za svaki investicioni proizvod, stope prinosa nikada ne mogu biti zagarantovane i ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, verovatno jeste."

FBI je upozorio investitore da vode računa o bilo kojoj šemi i pojedincima koji stoje iza nje, i da budu oprezni sa entitetima koji posluju isključivo putem interneta, gde je teško ili nemoguće doći do fizičke adrese ili kontakta.

Biro je takođe sugerisao da investitori treba da budu svesni u kojoj je jurisdikciji registrovan projekat - ako je uopšte registrovan - i pod koje zakone i propise podleže.

Javnost može iskoristiti BrokerCheck sistem regulatorne uprave za finansijsku industriju za proveru identiteta i statusa registracije entiteta, savetovao je FBI. S obzirom da čak i dobro poznate kriptovalute i proizvodi mogu nositi povećane rizike volatilnosti zbog rastuće prirode industrije, FBI je savetovao potencijalne investitore da investiraju samo ono što mogu priuštiti da izgube.

Što se tiče legitimnih poslovnih operatera platformi kao što su berze za virtuelne valute ili kripto automati, FBI je primetio da su i Mreža za suzbijanje finansijskih zločina i više saveznih okružnih sudova smatrali takve subjekte podložnim zahtevima za registraciju. Prema tome, navodno se smatra da propust da se pojedinac uredno registruje krši savezne zakone o prenosu novca.

FBI je ponovio stanovište američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) da ogroman opseg ponude tokena treba klasifikovati kao hartije od vrednosti i da, s obzirom na sve veću proliferaciju takve imovine - s mnogim članovima industrije koji predviđaju trend ponude ‘security’ tokena - investitori bi trebalo da budu oprezni zbog povećanog rizika od prevare.

Kao što je ranije objavljeno, FBI je najveći broj zahteva za dobijanje informacija poslao prošle godine švajcarskoj kripto berzi ShapeShift čiji je osnivač Erik Vorhis.

U junu 2018. godine, biro je otkrio da ima 130 tekućih slučajeva vezanih za kripto, dok je prodaja droge na dark vebu posebno zabrinjavajuća. Ipak, ovaj sektor je okarakterisan samo kao "mali deo" ukupnih aktivnosti FBI.

Prošle godine, SEC je pokušao da edukuje investitore tako što je kreirao lažnu ICO internet stranicu koja je privukla posetioce sa “previše dobrom da bi bila istinita” investicijom. Sajt je koristio naznake za koje je agencija tvrdila da ih je identifikovala u većini lažnih ICO-a, i preusmerila one koji su pokušali da kupe ‘ersatz’ tokene na obrazovno orijentisanu stranicu na sajtu SEC-a.