U FBI-jevom IC3 izveštaju se navodi da su primili oko 2.600 prijava iz oblasti visoko-tehnološkog kriminala uključujući pitanja vezana za rensomver.

Godišnji pregled pretnji vezanih za sajber kriminal koji dolaze od agencije za sprovođenje zakona uključuje i broj podnetih prigovora u vezi sa rensomverom. Uključuje i pojedinačne rezultate za svaku saveznu državu.

Povećanje zločina u vezi sa bitkoinom

Rensomver je vrsta zlonamernog programa koji zarazi računar i šifruje podatke onemogućavajući upravljanje podacima kao što su dokumenti korisnika. To vas sprečava da koristite računar i traži otkup kako bi vam omogućio pristup.

Tada se zahteva otkupnina, obično u obliku bitkoina, kako bi se informacije vratile u svoje dešifrovano stanje, što otključava računar.

Sajber kriminal košta 1,33 milijarde dolara

U IC3 izveštaju se navodi da je bilo 2673 žalbe.Prošle godine je bilo 298.728 prijava vezanih za sajber kriminal, a ukupni gubici su iznosili 1,3 milijarde dolara.

‘WannaCry’: nezaustavljiv?

WannaCry napadi su uticali na stotine hiljada personalnih računara koji su u vlasništvu velikih organizacija. Među onima koji su bili zaraženi napadima je i Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, prenosi Gardijan.

Rojters izveštava da je japanski proizvođač automobila, Honda, morao da privremeno zatvori jedan od svojih proizvodnih pogona jer su otkrili da se neki WannaCry ušunjao u njihovu mrežu. Oko 200.000 računara je zaključano zbog širenja WannaCry rensomvera u više od 150 zemalja, a stručnjaci za sigurnost su upozorili da će nove verzije ponovo udariti.