Banka federalnih rezervi San Franciska objavila je Ekonomsko pismo 7. maja, u kome ukazuje na to da je pad bitkoina (BTC) nakon vrhunca od 20.000 dolara bio rezultat pokretanja trgovanja bitkoin fjučersima.

U pismu Federalnih rezervi se navodi da "brzi rast i naknadni pad cena nakon uvođenja fjučersa ne izgleda kao slučajnost" i "u skladu je sa trgovačkim ponašanjem koje obično prati uvođenje tržišta fjučersa za imovinu."

Najviša cena bitkoina poklopila se sa uvođenjem bitkoin fjučersa od strane Chicago Mercantile berze (CME) sredinom decembra prošle godine. Nedelju dana ranije, Chicago Board Options berza (CBOE) je takođe pokrenula bitkoin fjučerse, iako je trgovanje bilo tanko, navodi se u studiji.

Prema pismu, optimistični investitori koji su se kladili da će cena porasti, bili su jedini surferi velikog bitkoin talasa. Stalni rast cena privukao je više optimista koji su, s druge strane, povećali potražnju još više.

Pesimisti nisu imali raspoloživ instrument da obore cenu bitkoina i profitiraju od klađenja na pad cene dok nisu uvedeni bitkoin fjučersi. Nova investiciona prilika prouzrokovala je pad potražnje na tržištu bitkoina i posle toga je oborila cenu.

"... Pokretanje bitkoin fjučersa omogućilo je pesimistima da uđu na tržište, što je doprinelo preokretanju dinamike cena bitkoina."

U pismu se sugeriše da cena bitkoina nije pala preko noći nakon što su CBOE i CME lansirali fjučerse zbog relativno niskog obima trgovanja bitkoinom na tržištu fjučersa.

Prema pismu, cena fjučersa za bitkoin zavisiće od tražnje i usvajanja kriptovaluta od strane tradicionlanih finansijskih institucija kao "zaloga, načina plaćanja ili direktnog ulaganja". U njemu stoji:

"Ako neka druga kriptovaluta postane sveobuhvatno korišćena kao sredstvo razmene na tržištima u kojima dominira bitkoin, potražnja za bitkoinom može naglo opasti, jer ovi imaju tendenciju da preuzmu sva tržišta."

Prošle sedmice, bivši guverner Federalnih rezervi rekao je da bi, ako bi bio izabran za predsednika Federalnih rezervi, umesto Džeroma Povela, uveo radnu grupu koja bi razmatrala uvođenje federalne digitalne valute.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić