U Komonvelt klubu u San Francisku, predsedavajuća Federalnih rezervi, Dženet Jelen je razmatrala niz ekonomskih pitanja i finansijskih rešenja za SAD u narednim godinama. Među mnogim temama koje su pokrenute, Jelen je istakla značaj Blokčeina i nagovestila da centralne banke istražuju potencijal tehnologije.

Ed Vaserman, dekan Fakulteta za novinarstvo na Berkliju, je u intervjuu sa Jelenovom obratio pažnju na različita tehnološka rešenja koja imaju kapacitet da drastično poboljšaju trenutnu finansijsku infrastrukturu.

U drugom delu intervjua Vaserman je pitao Jelenovu o Blokčein tehnologiji i prednostima korišćenja Blokčeina u tradicionalnom domenu finansija.

Kao odgovor, Jelen izjavljuje:

“To je veoma važna nova tehnologija koja bi mogla da ima uticaj na način na koji se transakcija obrađuje kroz finansijski sistem. To bi moglo učiniti veliku razliku u načinu na koji su transakcije proverene i realizovane u globalnom ekonomskom sistemu.”

Previše uopštena izjava o Blokčeinu

Tokom protekle dve godine, Federalne rezerve i druge vladine organizacije su napravile nekoliko pozitivnih primedbi na Blokčein tehnologiju. Ipak, kao što se vidi u saopštenju koje je napisala Jelen, ni jedna od institucija koje istražuju Blokčein tehnologiju nije predstavila specifičan putokaz ili objašnjenje o tome kako blokčein tehnologija može da se koristi.

Takva dvosmislenost strategije i implementacije sa složenom i sofisticiranom tehnologijom kao što je Blokčein će značajno odložiti demonstraciju potencijala Blokčeina u finansijskoj industriji.

Jelenova je potvrdila da su mnoge komercijalne banke i institucije razmatrale Blokčein za obračun transakcija. Bitkoin Blokčeinu, od čega je sve poteklo, obračun transakcija je prioritet. Međutim, banke ili preduzeća zasnovane na blokčein mreži nemaju fokus na obradi transakcija. Oni se fokusiraju na širi spektar aplikacija kao što su imovinsko poravnanje, finansiranje trgovine, berza i mnoge druge.

Istraživačke institucije, poput Greenwich Associates, su otkrile da se godišnje potroši više od 1 milijarde dolara na razvoj Blokčeina od strane banaka, finansijskih organizacija i kompanija koje se bave istraživačkim radom.

Međutim, nedostatak jasne vizije kada je u pitanju sprovođenje i korišćenje Blokčeina je sprečilo Blokčein tehnologiju da postane komercijalizovana i predstavljena javnosti u interesu potrošača globalne finansijske industrije.