Kompanije i institucije iz finansijskog sektora su ove godine uložile mnogo truda u istraživanje kako blockchain tehnologija može biti primenjena u komercijalne svrhe. Cilj je povećanje efikasnosti inovacija plaćanja koje koriste bitkoin. Vodeća svetska centralna banka - Federalne Rezerve SAD-a bacile su se na istraživanje blockchain tehnologije kao tehnologije plaćanja. Ove nedelje, započeli su novu studiju za 2017-u godinu.

Gordon Verkema, PSD (Payment Strategy Director) iz Federalnih Rezervi, izjavio je povodom studije:

“To će biti sledeći korak procesa unapređenja brzine i sigurnosti plaćanja u SAD-u.“

Možda ćete pomisliti da je to prvi put da Federalne Rezerve zagledaju blockchain tehnologiju, ali ne biste bili u pravu. Naime, one su se zainteresovale za blockchain pre godinu dana i razgovarale su sa IBM-om o potencijalu kreiranja sopstvene kriptovalute. Kina i druge nacije su, takođe, istraživale ili započele projekte sa sopstvenim kriptovalutama ili blockchain sistemima.

Dve odvojene grupe će obavljati istraživanje. Grupe će se sastojati od oko 500 članova. Jedna grupa će nastojati da pronađe način kako da učini sistem plaćanja bržim, a druga grupa će se fokusirati na bezbednost platnog sistema. Kreirano je već 19 predloga, a prvi izveštaj će biti kompletiran do januara 2017. godine, dok će drugi izveštaj biti kompletiran sredinom sledeće godine.