Da li je novac ili nije? To je glavno pitanje u vezi bitkoina. Mnogi ljudi širom sveta imaju veoma nejasno razumevanje onoga što novac zapravo jeste i među njima su sigurno i sudije na saveznom nivou, koji su sada u obavezi da se izbore sa definicijom. U novom slučaju koji se bavi nedavnim hakovanjem J. P. Morgan Chase-a i nekih drugih finansijskih kompanija, Njujorški Savezni okružni sudija je presudio da se bitkoin zaista kvalifikuje kao novac.

Prema pisanju Rojtersa, Entoni Murđio traži da se odbace optužbe protiv njega u vezi sa njegovim navodnim menjačkim poslovima putem Coin.mx, za koje tužilac kaže da nije imala dozvolu za rad. Murđio tvrdi da se bitkoin ne može kvalifikovati kao “novčano sredstvo” prema saveznik zakonima, koji zabranjuje rad nelicenciranog novca u poslovnim transakcijama. Savezni okružni sudija Alison Nejtan se ne slaže, navodeći sledeće u pisanoj izjavi:

“Bitkoin je novčana sredstvo u pravom smislu te reči, bitkoin se može prihvatiti i kao sredstvo plaćanja za robe i usluge ili se može direktno razmeniti preko bankovnog računa. Oni, dakle, funkcionišu kao materijalni resursi i koriste se kao sredstvo razmene i sredstvo plaćanja.”

Ovo je objašnjeno u pretkrivičnoj raspravi u nastojanju da se slučaj Muriđo odbaci, inače Muriđo se suočava sa još šest tačaka u optužnici. Tužilaštvo tvrdi da je Coin.mx bio u vlasništvu Geri Šalona, izraelskog državljanina koji je optužen za pokretanje šeme računarskih prevara ciljajući nekoliko kompanija, uključujući J. P. Morgan Chase, nastojeći da izloži lične podatke više od sto miliona ljudi. Detalji slučaja SAD protiv Muriđa i drugih, Okružni sud SAD, Južni okrug Njujorka, broj 15-cr-00769.

Način na koji se bitkoin prepoznaje i definiše zavisi mnogo i od mesta, jer ne moraju sve jurisdikcije da percipiraju Bitkoin kao novac. Ova najnovija odluka se odražava na odluku donetu u istom okrugu 25 meseci ranije od strane Džed Rekofa. Sudija Rekof je, takođe, kvalifikovala bitkoin kao novac 19. avgusta 2014. godine u slučaju SAD protiv Fajela, broj 14-cr-00243, Okružni sud SAD za Južni okrug Njujorka.

U toj odluci, Rakof upućuje na presedan, po njegovom mišljenju, u Teksasu gde su sudije u slučaju SEC protiv Ševersa, 2013 WL 4028182 održanog prethodnog avgusta, smatrale da je bitkoin novac ili vrsta novca.

Pre manje od dva meseca, objavili smo da je u Majamiju doneta presuda povodom sličnog slučaja. Krivični postupak pranja novca morao je da reši da li je bitkoin kvalifikovan kao novac koji bi mogao predstavljati finansijsku transakciju. Po mišljenju sudije Tereze Poler nije. Sudija Poler se nije osvrtala na slučajeve u Njujorku i Teksasu kao na presedane. Ovo je zapravo korisno za veće zajednice u toj oblasti, pošto se zakoni o pranju para ne mogu lako primenjivati na slučajeve vezane za bitkoin, a mogu odvraćati ljude od upotrebe bitkoina.