Tehnološki institut FedEx je najavio partnerstvo sa kompanijom Good Shepherd Pharmacy za razvoj nove infrastrukture bazirane na blokčeinu kako bi pacijenti koji boluju od raka dobili lekove, objavljeno je 6. jula.

Institut FedEx je organizacija koja služi kao promoter interdisciplinarnih istraživanja u novonastalim tehnologijama koje posluju zajedno sa istraživačkom infrastrukturom Univerziteta u Memfisu. Institucije su pokrenule Institut u februaru ove godine kako bi Univerzitet u Memfisu postao centar tehnologije i istraživanja.

Farmaceutska kompanija Good Shepherd sa sedištem u Memphisu navodno je prepoznala blokčein kao sredstvo sa kojim bi bilo moguće izvlačenje neiskorišćenih lekova od pacijenata i preneti ih na ekonomski ugrožene pacijente koji ih ne bi mogli redovno priuštiti. Bezbedan i nepromenljiv registar bi omogućio sigurnu i poverljivu distribuciju medicinskih informacija. Direktor Good Shepherd Pharmacy Fil Baker je rekao:

"Samo u Tenesiju, svake godine dobijete preko 10 miliona dolara savršeno dobrih lekova na recept koji na kraju završe u kanti za đubre. Blokčein je rešenje za taj problem. REMEDI projekat (REklamiranje MEDIcine) će preusmeriti vredne lekove u ruke pacijenata koji ih u drugom slučaju ne bi koristili."

Institut će biti domaćin događaja kako bi se privukli stručnjaci i entuzijasti sa blokčein strane da razgovaraju o predloženoj inicijativi Good Shepherd-a. Ovaj događaj će biti održan u tandemu sa Blockchain 901, profesionalnom organizacijom koja ima za cilj da proširi tehničku radnu snagu u regionu Memfisa.

U maju je direktor FedEx-a Fred Smit rekao da je blokčein "granica koja će u potpunosti promeniti svetske lance snabdevanja". FedEx se u februaru pridružio Uniji blokčein u transportu (BiTA), grupi čije članove uključuju železnički operator BNSF, JD Logistiku i GE transport.

Prošlog meseca, Microsoft je najavio još jedan farmaceutski projekat zasnovan na blokčeinu, a kompanija Adents je dala ponudu za praćenje ponude. Novi sistem nudi praćenje i vidljivost od početka do kraja, od tačke porekla duž čitavog lanca snabdevanja, što korisnicima omogućava praćenje pojedinačnih proizvoda unutar jednog slučaja.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić